Toustový chléb
Připravit toustový chléb doma je snadnější než by se mohlo zdát a příjemným plusem je, že náklady na jeho výrobu jsou také celkem zanedbatelné. Chleba je nadýchaný, chutný a dá se podávat na nejrůznější způsoby.
Tento recept je převzatý od Romana Vaňka.
Pro formu o rozměrech 30x10cm budete potřebovat:
- 450ml vlažné vody
- 30g droždí
- 50g másla
- 750g hladké mouky
- 14g soli
Máslo vyndejte z lednice a nechte ho povolit při pokojové teplotě.
Droží rozdrobte do mísy a přilijte k němu teplou vodu (ne horkou). Po chvíli přidejte ostatní ingredience, tedy změklé máslo, sůl a mouku. Těsto zpracovávejte asi deset minut pomocí robotu s hnětacím hákem, dokud nevznikne úplně hladké těsto.
To vyklopte na pomoučený vál a nechte půl hodiny kynout.
Mezitím si připravte formu na biskupský chlebíček. Můžete ji buď vystříkat olejem nebo vymazat máslem, já ale nejraději používám pečicí papír, zdá se mi nejpraktičtější.
Vykynuté těsto rozdělte na osm stejných částí, ideální je přesně je odvážit, aby se Vám jeden díl nenafoukl více než ostatní (jako poprvé mně). Všechny bochánky vyrovnejte do pečicí formy a opět nechte zhruba hodinu kynout.
Moje forma je menší než je potřeba na toto množství těsta, má 21x11cm, proto chleba vždy peču jen z dvoutřetinové dávky a dělím ji na šest dílů.
Troubu vyhřejte na 250°C. Až se tak stane, rychle otevřete dvířka, poprašte stěny trouby vodou a formu s chlebem do ní vložte. Pečte zprudka tři minuty, poté teplotu snižte na 175°C a pečte půl hodiny.
Hotový chleba nechte vychladnout na mřížce.
Přeji dobrou chuť! ♥