Sladkou makovou housku nebo makový loupák má rád snad každý. Co je lepšího než si dát k snídani loupáček s kakaem. :) Když si ho navíc připravíte doma a bude ještě chutnější než z obchodu, budete z něj mít ještě větší potěšení.

Na 12 loupáků nebo 6 housek si připravte:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek teplého mléka
  • 4 lžíce cukru
  • špetku soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/3 hrnku másla
  • vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • kůru z jednoho citronu
  • žloutek na potření
  • nemletý mák na posypání

Příprava je stejná jako u většiny receptů z kynutého těsta. Ingredience smíchejte dohromady, hnětením zpracujte hladké, nelepivé těsto a nechte ho kynout. Dnes jsem poprvé místo másla použila kokosový tuk (bez vůně), očekávala jsem spíše nezdar, ale naopak! Loupáky jsou snad ještě nadýchanější než jindy. A také zdravější. Doporučuji nevynechávat citronovou kůru, jednou jsem na ni zapomněla a loupáčky byly mdlé. Tyto makovky nejsou moc sladké, takže pokud víte, že máte radši sladší chutě, přidejte více cukru.

Celkem jsem pospíchala, takže jsem těsto nechala kynout u topení pouze něco přes půl hodiny, ale jak vidíte, stačilo to. collageloji.

Poté vykynuté těsto rozdělte na dvanáct dílů a tvarujte loupáky. Nebojte se, že jsou moc tenké, v troubě se krásně nafouknou. Pokud chcete plést housky, těsto rozdělte na šest dílů, každý dále na tři další prameny a zaplétejte klasické copánky.

Makovky na plechu potřete žloutkem a pořádně posypte nenamletým mákem. Nechte je chvíli kynout a pak pečte v troubě vyhřáté na 175°C asi 10 až 15 minut, dokud nebudou krásně zlaté.collagepojk.

Přeji dobrou chuť!P2295220.P2295189.P2295183.

P2295226.