Příprava pravé německé štoly je velmi zdlouhavá, zejména kvůli nutnosti dlouhého uležení (v chladu má odpočívat dokonce několik týdnů). Podle tradice se může nakrojit až teprve po štědrovečerní bohoslužbě. Recept na tuto tvarohovou štolu je tak trochu zjednodušený a opravdu rychlý, což se při předvánočním shonu může hodit. :) A klidně ji nakrojím ještě před adventem. :)

Připravte si:

  • 200g cukru
  • 200g másla
  • 2 velká vejce (popř. 3 menší)
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 400g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • špetku soli
  • rum
  • citronovou kůru
  • rozinky, ořechy, kandované ovoce, kokos

  • rozehřáté máslo
  • moučkový cukr

Změklé máslo utřete s cukrem, k němu zašlehejte vejce a vmíchejte jeden vaničkový tvaroh (polotučný nebo plnotučný).

Dále přidejte suchou směs vytvořenou z polohrubé mouky, kypřicího prášku a soli.

Nakonec do těsta vsypte kokos, nasekané ořechy, rozinky, kandované ovoce a klidně i další Vaše oblíbené dobroty. Nešetřete, v každém soustu by mělo být něco dobrého. :) Ale pokud to přeženete (třeba s kokosem), mohla by se Vám štola při krájení rozpadat.

Tvar štoly by měl připomínat Ježíška, tedy miminko v zavinovačce, proto se těsto překládá napůl a horní část by měla být kratší než ta spodní. Ale protože se s tímto tvarohovým těstem nepracuje tak dobře jako s kynutým, většinou štolu pouze vlhkýma rukama uplácám do klasického bochánku. :)

Hotovou štolu potřete rozehřátým máslem, které můžete ovonět kapkou rumu, a bohatě posypte moučkovým cukrem, který můžete prozměnu ovonět vanilkou. :)

Pečte při 160°-175°C tak dlouho, dokud z bochánku nevytáhnete suchou špejli, asi 40-60 minut.

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!