Vánoční poleno
Bûche de Noël neboli Vánoční poleno se ve Francii podává na Boží hod, a protože je jeho příprava poměrně náročná, začíná se s ní už pár dní předem. Máte tedy nejvyšší čas! :) Tento dezert odkazuje na dávnou keltskou tradici pálení ohňů o zimním slunovratu, která zajišťovala hojnost a plodnost. Je to kakaová roláda plněná žloutkovým krémem, tradičně bývá ozdobena pusinkovými houbičkami a mandlovými šiškami. Tento recept jsem převzala od mé oblíbené youtuberky Beth Le Manach, která má francouzské recepty v malíku. :)
na pusinkové houbičky si připravte:
- 2 bílky
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- špetku soli
- 100g cukru
- ¼ lžičky citronové šťávy
- 1 lžíci holandského kakaa
- cca 60g hořké čokolády na slepení houbiček
mandlové šišky:
- kousek hnědého fondánu
- cca 100g mandlových plátků
korpus:
- 6 středně velkých vajec
- 100g cukru
- lžíce vanilkového extraktu
- 60g hladké mouky
- 50g holadnského kakaa (+ další na poprášení)
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- 75g rozehřátého másla
krém:
- 475ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- 50g cukru
- 30g kukuřičného škrobu
- 60g nutelly
- 150g mascarpone + moučkový cukr podle chuti
dozdobení:
- 100g tmavé čokolády
- 1 lžíce moučkového cukru
Jako první se pusťte do přípravy sněhových houbiček. Vaječné bílky spolu s vanilkovým extraktem a citronovou šťávou vyšlehejte do pěny, jakou vidíte na druhé fotce. K této pěně začněte za stálého šlehání po částech přisypávat krystalový cukr předem smíchaný se solí. Ze směsi vytvořte pevný lesklý sníh, ten přesuňte do cukrářského sáčku (ideálně jednorázového, kterému ustřihnete špičku) a na pečicí papír tvořte tvary, jaké vidíte na fotce níže. Vždy nožku a kulatý klobouček. Ostré špičky uhlaďte navlhčeným prstem. Před vložením do trouby pak budoucí houbičky lehce poprašte holandským kakaem a pečte při 100°C asi hodinu.
Upečené části houbiček opatrně slepujte rozehřátou čokoládou a nechte zaschnout. Hotové houbičky skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu. Pokud máte doma vlhký vzduch, pusinky ho do sebe natahují a stávají se lepkavými.
Přípravu šišek nafocenou nemám, ale ony ty moje šišky stejně nejsou žádná umělecká díla. :)) Vezměte si kus hnědé potahovací hmoty, vytvořte z ní jakousi homoli a do ní odspodu zapichujte v řadách mandlové plátky. Ideální jsou mandlové plátky z neloupaných mandlí, šišky by vypadaly více realisticky, ale na ty jsem zatím nikde nenarazila.
Čokoládu na ozdobu polena rozehřejte ve vodní lázni, rozetřete ji na pečicí papír, překryjte dalším papírem a dejte ztuhnout do mrazáku. Vánoční poleno se někdy zdobí i tak, že se pomaže krémem, do kterého se vidličkou vyznačí struktura kůry kmenu. Ale toto řešení s čokoládovými pláty se mi zdá být elegantnější. Ztuhlou čokoládu na podlouhlé kusy rozlámete tak, že se pokusíte pečicí papír zarolovat.
Nyní je na řadě krém. Žloutky a kukuřičný škrob utřete dohladka a dejte stranou. V rendlíku přiveďte k varu (ale nevařte) mléko, cukr a vyškrábaný vanilkový lusk. Mléko nechte trochu vychladnout, vyjměte prázdný lusk a přes sítko ho opatrně lijte do žloutkové směsi. Ideálně za stálého míchání, aby se žloutky nesrazily (já vím, v této fázi chybí pár rukou navíc :)). Hrnec poté opláchněte od zbylých vanilkových zrníček a celou směs (tedy žloutky a mléko) do něj vraťte, dejte na plotnu a opět vše zahřívejte, ale nevařte. Ve chvíli, kdy žloutky zhoustnou, krém odstavte a vmíchejte do něj dvě vrchovaté lžíce nutelly. Horký krém přesuňte do mísy, překryjte potravinovou fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup, a dejte ho do lednice vychladit, nejlépe do druhého dne.
Vychladlý krém bude poměrně hutný, zjemníte ho přimícháním asi 150g podle chuti oslazeného mascarpone (v původním receptu je sice zakysaná smetana, ale tu jsem doma zrovna neměla a mám i pocit, že mascarpone tam svou nasládlou chutí pasuje lépe).
Korpus na roládu připravíte vyšleháním vajec (bílky i žloutky současně) a cukru do nadýchané pěny, v robotu mixujte alespoň pět minut. Přidejte vanilkový extrakt a pomalu vsypávejte prosáté suché ingredience, které jste si předem smíchali. Nakonec jemně vmíchejte rozehřáté máslo.
Těsto rozetřete v rovnoměrné vrstvě na menší plech a pečte při 165°C osm až deset minut. Ještě horký korpus překlopte na čistou utěrku poprášenou kakaem a opatrně odlepte pečicí papír. Korpus pak i s utěrkou zarolujte a nechte takto vychladnout.
Vychladlý korpus rozbalte, pomažte krémem (ne až k okrajům) a poté zase opatrně zabalte. Roládu pokryjte čokoládovými kousky, poprašte moučkovým cukrem a kolem ní rozprostřete jedlé ozdoby.
Celkem pěkná ozdoba sváteční tabule, nemyslíte? :)
Přeji dobrou chuť!
2 komentáře
Líza
Dobrý den, mohu Vás poprosit o přibližné rozměry plechu ve kterém by se měl korpus péct? Bohužel z fotografie jsem to zcela neodhadla a bojím se, aby pak korpus nebyl příliš tenký nebo naopak tlustý. Moc děkuji za odpověď!
PS: máte moc krásné fotky i zdobení, smekám! :)
katchenaa
Dobrý den, já jsem korpus pekla v plechu o rozměrech 30x30cm. :) P.S. Moc a moc Vám děkuji!