Kávové cukroví s královskou polevou
Kávové moučníky a dezerty patří mezi moje neoblíbenější. Takže když se mě kamarádka před pár dny zeptala, jestli neznám nějaký dobrý recept na kávové cukroví, o jedno takové jsem se pokusila. A skromně soudím, že výsledek je celkem dobrý. :)
- 150g másla
- 150g hladké mouky
- 30g mletých ořechů
- 70g moučkového cukru
- 1 lžíce mleté kávy
- 2 lžíce kakaa
- vanilkový extrakt (popř. lžíce vanilkového cukru)
- 125g másla
- 100g moučkového cukru
- 3 lžíce silného espressa
- 1 lžíce rumu
- (vanilkový extrakt)
- 1 bílek
- 170g moučkového cukru
- 1 lžička přáškové instantní kávy
- kávová zrna na ozdobu
Nejprve z uvedených ingrediencí vytvořte hladké těsto a to nechte chvíli uležet v lednici. Pokud je Vám recept povědomý, je to možné, trochu jsem upravila korpusy na Išlské dortíčky. :) Těsto pak vyválejte na tenčí plát a klasicky vykrajujte oblíbené vánoční tvary. Pečte při 170°C pár minut.
Podrobný návod, jak vyrobit královskou polevu, najdete zde. Pouze místo citronové šťávy nebo vanilkového extraktu do bílků s cukrem přidejte lžičku intantní kávy. Káva by měla být prášková, ne granulovaná, ta se hůř rozpouští. Polevu přesuňte do cukrářského sáčku, ustřihněte malou špičku a pusťte se do zdobení. Vždy nejprve vyznačte okraje a pak tvar vybarvěte. Na závěr každý kousek ozdobte zrnkem kávy (zrna mohou být i máčená v čokoládě).
Krém připravíte velice jednoduše. Změklé máslo vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem dohladka, poté přidejte tři lžíce vychladlého silného espressa, lžíci rumu a podle chuti třeba i vanilkový extrakt. Pokud by se Vám náhodou máslo srazilo (třeba kvůli nadměrnému šlehání), mám pro Vás dobrý tip. Celý sražený krém dejte na 10-15 vteřin do mikrovlnné trouby, sražené kousky másla se rozpustí, krém znovu důkladně zamíchejte a katastrofa je zažehnána! :)
Krémem poté jednotlivé korpusy slepte, nechte v lednici ztuhnout a máte hotovo!
Kávové dortíčky uchovávejte v chladu.
Přeji dobrou chuť!