Zázvorové sušenky
Pokud máte rádi štiplavou chuť zázvoru, určitě si tyto sušenky zamilujete. Jsou křehké, po zázvoru trochu pikantní a přidaná melasa jim dodává lehce netradiční chuť. Jsou báječné a moje oblíbené!

Suroviny potřebné pro upečení asi 60ks sušenek:
- 150g másla
 - 150g třtinového cukru
 - 100g melasy
 - 1 vejce
 - 400g hladké mouky
 - 2 lžičky sody
 - 1/2 soli
 - 1 skořice
 - 2 mletého zázvoru
 - 100g kandovaného zázvoru
 - cukr krystal na obalení
 
Nejprve ušlehejte máslo spolu s cukrem do pěny. Poté přidejte vejce, melasu, hladkou mouku se sodou, nakonec koření a kandovaný zázvor nasekaný na menší kousky. Zpracujte hladké, hutné těsto, nejlepším nástrojem jsou v tomto případě ruce. :) 
Melasa je tmavý, hustý sirup, který vzniká lisováním cukrové třtiny (nebo 
cukrové řepy, ale my dnes použijeme tu třtinovou). Dá se použít jako zdravější sladidlo, obsahuje o polovinu méně kalorií než cukr a navíc jsou v ní uchovány spousty vitamínů a minerálů. Spolu s kandovaným zázvorem, který má skvělé antibakteriální a protizánětlivé účinky, ji seženete snad v každé zdravé výživě.
S těstem můžete ihned pracovat. Tvořte kuličky asi o velikosti vlašského ořechu a vršek každé kuličky před vložením na plech ponořte do krystalového cukru.

Na plechu nechte mezi sušenkami dostatečné rozestupy, při pečení se trochu “roztečou”.
Pečte při 180°C, asi 10 minut. Ale dejte pozor, sušenky se vespod snadno připálí, možná díky té melase, takže je často kontrolujte.
Nejvíce bych tyto sušenky přirovnala k perníčkům, díky jejich výrazné kořeněné chuti. Pro děti je ovšem úplně nedoporučuji, i přesto, že je zázvor zdraví velmi prospěšný, v některých případech může vyvolat pálení žáhy nebo bušení srdce, a proto by se mu malé děti měly spíše vyhýbat.
Dobrou chuť!
	
	
			
			
	

