Tenhle dort je geniální. Vláčný korpus s kousky ostružin a citronovou příchutí promazaný sladkokyselým džemem, sladkou polevou doplněnou o výraznou chuť lemon curdu. Nezdá se Vám jako ideální dort pro letní oslavence? :)

Inspiraci jsem čerpala z blogu bakerbynature.com.

na dort o průměru cca 24cm si připravte:

  • 225g másla
  • 200g cukru
  • 1 lžíci citronové kůry
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 160g hladké mouky
  • 160g polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 120ml mléka
  • 120g zakysané smetany
  • 120ml citronové šťávy
  • 2 hrnky ostružin (asi 150g) + lžíci hladké mouky

  • 200g mascarpone
  • 7 lžic másla
  • cca 400g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetku soli
  • 2 lžíce zakysané smetany

  • pár lžic ostružinové marmelády (popř. lesní směs)
  • pár lžic lemon curdu

Začněte nejprve korpusem, jako obvykle. :) Máslo a cukr vyšlehejte do pěny, přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru a dále vše mixujte (ideálně v robotu), dokud směs nebude krásně nadýchaná, trvá to asi pět minut. Poté přidávejte do těsta vejce, další vejce přidejte vždy až po tom, co to první zapracujete.

Přidejte suché ingredience, které jste si předem smíchali ve vedlejší míse (tedy oba druhy mouky, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl), přidávejte nejlépe po částech. Další na řadě je mléko, zakysaná smetana a citronová šťáva. (Já jsem citronovou šťávu zapomněla do těsta přidat, nevím, na co jsem myslela, ale naštěstí se tento krok dal jednoduše napravit tak, že jsem jí potřela hotový, upečený a rozkrojený korpus. Šťáva se do něj krásně vsákla.)

Vedle v misce obalte omyté ostružiny v jedné až dvou lžicích hladké mouky (zbytečně pak neobarví korpus). Ty nakonec opatrně vmíchejte do těsta a to vlijte do připravené vymazané a vysypané dortové formy.

Korpus pečte při 180°C dokud nebude zcela upečený i uvnitř (vyzkoušejte špejlí). Pokud by se Vám zdálo, že se povrch moc připéká, můžete formu zakrýt alobalem.

Smíchejte změklé máslo a mascarpone. Přidejte citronovou šťávu, kůru, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Přisypte moučkový cukr a v robotu pár minut vše zpracovávejte, jako když vyrábíte polevu na vánoční perníčky. :) Výsledná poleva by měla být hustější, ne tekutá. Pokud bude třeba, přidejte ještě cukr a dejte ji chladit do lednice. Počítejte s tím, že v chladu pak poleva také trochu zhoustne.

Korpus nechte zcela vychladnout a rozkrojte napůl. Namažte ostružinovou marmeládou (nebo použijte jakoukoliv jinou, nejlépe sladkokyselou). Poté dejte namazaný korpus na dvacet minut vychladnout do lednice, lépe se na něj bude nanášet poleva. Vychladlý dort tedy potřete vrstvou citronové polevy (vzhledem k tomu, že je poleva hodně sladká, spíše s ní šetřete), na tu naneste tenkou vrstvu lemon curdu (ať už domácího či kupovaného), přikryjte horním dílem korpusu a opět dejte dort vychladit. Nakonec polevou potřete celý dort a ten dozdobte čerstvým ovocem.

Dort uchovávejte v lednici, v nějaké uzavřené nádobě vydrží čerstvý asi tři dny. Před podáváním ho vždy včas nechte “ohřát” na pokojovou teplotu.

Přeji Vám dobrou chuť a veselou oslavu! :)

jj 

Sharing is caring!