Borůvková crostata
Výborný a křehký italský koláč, to je crostata. :) Těsto vytvoříte během pár minut, naplníte ho čerstvým letním ovocem nebo džemem a dáte péct. Zde máte recept na jeho borůvkovou variantu.
na těsto budete potřebovat:
- 250g hladké mouky
- 170g másla
- 60ml vody
- 1 lžíci cukru krystal
na náplň:
- cca 500g čerstvých borůvek
- 80g cukru krystal
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 1 lžičku mleté skořice
- šťávu a kůru z jednoho citronu
na dokončení:
- 1 rozšlehané vejce
- dvě lžíce vanilkového cukru
Tento recept bohužel neobsahuje fotopostup. Původně jsem recept totiž neplánovala dát na blog, ale nakonec jsem se rozhodla o něj s Vámi podělit. :)
Ze změklého másla a zbytku ingrediencí vytvořte hladké těsto, to zabalte do potravinové fólie a dejte asi na půl hodiny odležet do lednice.
Mezitím v míse smíchejte borůvky spolu s cukrem, kukuřičným (nebo klidně i bramborovým) škrobem, přidejte citronovou šťávu a kůru z jednoho citronu. Troubu rozehřejte na 180°C.
Odleželé těsto dejte na pečicí papír a rukama ho vytvarujte do kulaté placky o průměru zhruba 35cm. Těsto je měkké a dobře se s ním pracuje, takže by Vám tento krok neměl dělat žádný problém. Samozřejmě si můžete vzít na pomoc i váleček. :)
Na těsto rozprostřete borůvkovou náplň, vynechejte asi pět centimetrů od okraje. Tyto prázdné okraje poté přehněte přes náplň tak, jak vidíte na fotkách. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a posypte vanilkovým cukrem.
Koláč pečte přibližně 45 minut dozlatova. Nechte ho chvíli vychladnout, aby se příliš horké borůvky neroztekly, poté nakrájejte a podávejte.
Přeji dobrou chuť!
5 komentáře
Petra Mrzenová
Dobrý den, byla by veliká škoda, kdybyste tento recept na web nedala. Pekla jsem ho včera – rychlé, snadné a výborné!! Akorát jsem měla doma už asi 4 dny borůvky a mám to trošku nahořklé :-( jde to ještě zachránit?
Jinak veliké díky za tyto stránky, z jiných už skoro nepeču. A tu kuchařku by to chtělo :-)
krásný den!
Petra
katchenaa
Dobrý den Petro, moc děkuji za krásný komentář! Udělal mi radost a nabil energií! Nicméně na kuchařku se stále necítím… :)) Crostatu jsem si také oblíbila, jak píšete “rychlé, snadné, výborné”. Až nebude čerstvé ovoce, budu ji péct s džemem. :)Jinak k té nahořklé chuti bohužel žádnou dobrou radu nemám… Pokud nepomůže pokapání citronovou šťávou nebo husté pocukrování, asi se nedá nic dělat. Hořkost se přebíjí těžko…
Daniela Smalcl
Ahoj! Mas to vsechno strasne moc hezky a moc pekne pripravene a napsane a nafocene👍Super inspirativni i kdyz jsem jeste nic od tebe nepripravovala. Ale kdyz se divam na Tve recepty, vim,ze i bez vajec Tve recepty s mensimi upravami budou vyborne. Jsem Tvuj fanda a tesim se na dalsi novinky.dekuji🌺
katchenaa
Moc děkuju za krásný komentář a pochvalu, Danielo!! :)
Hana
Vypadá to skvěle. Chci se zeptat co dát mražené ovoce? Mám borůvky nebo jahody