Výborný a křehký italský koláč, to je crostata. :) Těsto vytvoříte během pár minut, naplníte ho čerstvým letním ovocem nebo džemem a dáte péct. Zde máte recept na jeho borůvkovou variantu.

na těsto budete potřebovat:

  • 250g hladké mouky
  • 170g másla
  • 60ml vody
  • 1 lžíci cukru krystal

na náplň:

  • cca 500g čerstvých borůvek
  • 80g cukru krystal
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • šťávu a kůru z jednoho citronu

na dokončení:

  • 1 rozšlehané vejce
  • dvě lžíce vanilkového cukru

Tento recept bohužel neobsahuje fotopostup. Původně jsem recept totiž neplánovala dát na blog, ale nakonec jsem se rozhodla o něj s Vámi podělit. :)

Ze změklého másla a zbytku ingrediencí vytvořte hladké těsto, to zabalte do potravinové fólie a dejte asi na půl hodiny odležet do lednice.

Mezitím v míse smíchejte borůvky spolu s cukrem, kukuřičným (nebo klidně i bramborovým) škrobem, přidejte citronovou šťávu a kůru z jednoho citronu. Troubu rozehřejte na 180°C.

Odleželé těsto dejte na pečicí papír a rukama ho vytvarujte do kulaté placky o průměru zhruba 35cm. Těsto je měkké a dobře se s ním pracuje, takže by Vám tento krok neměl dělat žádný problém. Samozřejmě si můžete vzít na pomoc i váleček. :)

Na těsto rozprostřete borůvkovou náplň, vynechejte asi pět centimetrů od okraje. Tyto prázdné okraje poté přehněte přes náplň tak, jak vidíte na fotkách. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a posypte vanilkovým cukrem.

Koláč pečte přibližně 45 minut dozlatova. Nechte ho chvíli vychladnout, aby se příliš horké borůvky neroztekly, poté nakrájejte a podávejte.

Přeji dobrou chuť!

 

Sharing is caring!