Dorty,  Moučníky, koláče, buchty

Mandlovo-karotkový koláč

Tento koláč je švýcarskou specialitou zvanou “rüblitorte”, pojí se v něm výrazná citronová chuť spolu s lahodnými mandlemi. Možná vypadá jako celkem obyčejná buchta, ale překvapí Vás zajímavou a výbornou chutí. :)

Na koláčovou formu o průměru cca 28cm budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 200g cukru
  • 250g mrkve
  • 250g mletých mandlí
  • 80g mouky
  • 1 lžíci kypřicího prášku
  • kůru a šťávu z jednoho většího citronu

Nejprve si nastrouhejte mrkve najemno a najemno namelte také mandle. Pokud tedy nemáte kupovanou mandlovou moučku. :)

V míse si vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem, bílky dejte stranou. Množství cukru už jsem oproti původnímu receptu ubrala, ale pokud jste zvyklí na méně sladké moučníky, klidně ještě uberte. :) K žloutkové pěně přidejte namleté mandle a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Z citronu (nejlépe chemicky neošetřeného) ostrouhejte svrchní část kůry a poté z něj vymačkejte veškerou šťávu. Kůru i šťávu přidejte do těsta a vše důkladně promíchejte.

Dále přidejte nastrouhanou mrkev a nakonec bílky vyšlehané do pevného sněhu. Ty opatrně stěrkou zapracujte do těsta.

Těsto vlijte do dortové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 40 minut.

Hotový koláč hojně pocukrujte a posypte sekanými mandlemi. Koláč je nejlepší a nejvláčnější ještě v den upečení.

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!

13 komentáře

  • Jarka

    Koláč byl výborný a všem moc chutnal,děkuji za výborný recept o víkendu udělám znovu. Fak supr mohu jen doporučit😉👍

  • katchenaa

    Klasická hladká pšeničná mouka, ale klidně použijte i špaldovou nebo jakoukoli jinou. :)

  • Šárka Doležalová

    Prosím chci se zeptat jestli forma se musí použít vymazána ????

  • Natálie

    Mohu dát i moučkový cukr nebo med? Mám předchystáno a zjistila jsem,že nemám už cukr 😕

  • Natálie

    Dobrý den, chtela jsem se zeptat jestli madlí můžu dát vlašské ořechy?

  • katchenaa

    Dobrý den, zřejmě přicházím s odpovědí příliš pozdě, ale vlašské ořechy bych příliš nedoporučovala… Mají svou specifickou chuť, která by do tohoto koláče nemusela být vhodná.. :)

  • Božena

    Peču ho v BZL variantě, rýžová mouka či Jizerka nebo mix různých. Je výborný!