K letošním narozeninám jsem chtěla synovi upéct nějaký speciální a neobvyklý dort. Vybrala jsem si Pavlovu, tedy lehký dort ze sněhových pusinek, šlehačky a čerstvého ovoce. Je opravdu skvělý a nejlepší je, že je také hodně snadný a rychlý na přípravu. :) V tomto receptu bohužel chybí fotopostup, možná ho dodám časem. Kdo mě sleduje na instagramu, asi ví, že mě tři dny před narozeninovou oslavou moje trouba doslova vypekla a odmítla spolupracovat. Pekla jsem tedy ve ztížených podmínkách v maminčině troubě a na focení nezbyl čas.

Tento typ dortu vznikl na Novém Zélandu (nebo v Austrálii, původ není zcela jasný) na počest ruské baleríny Anny Pavlovové. Šéfkuchař hotelu, ve kterém balerína bydlela, se inspiroval lehkostí a nadýchaností její baletní sukně a tuto podobu přenesl do křehkého dortu.

Na třípatrovou pavlovu (viz foto) budete potřebovat:

  • 6 bílků
  • špetku soli
  • 280g cukru
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce vinného octa

  • 600ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 2 lžíce moučkového cukru

  • čerstvé ovoce

Troubu si předehřejte na 150°C. Stupně jsou víceméně orientační, pokud Vám trouba peče intenzivněji, možná budete muset korpusy péct na méně, aby Vám Pavlova příliš nezhnědla (ano, ta moje je také tmavší než bych si přála, ale prostě “cizí” trouba, no :).

Poté si připravte tři pečicí papíry, na které zespodu fixem obkreslete třeba obvod dortového stojanu, na kterém budete chtít dort servírovat. Sníh poté ale nenanášejte přímo k okrajům připravené šablony, korpusy během pečení lehce nabydou.

Nyní přejděte přímo k přípravě sněhových pusinek. Vaječné bílky se špetkou soli začněte šlehat, ideálně v robotu. Ve chvíli, kdy je konzistence pěnová (ne ještě pevná jako klasický sníh), začněte do bílků po lžicích přidávat krystalový cukr. Šlehejte dalších pár minut, dokud nebude sníh pevný, lesklý a krystalky cukru nebudou zcela rozpuštěné. Nakonec do sněhu vmíchejte ocet a škrob.

Tuhý sníh buď přesuňte do zdobicího sáčku nebo ho jen stěrkou rozetřete přímo na pečicí papír. Pavlova je skvělá také v tom, že se nemusíte držet žádných zásad, jak by měla vypadat. Klidně můžete mít nepravidelné okraje, jedno patro nebo čtyři, může mít vystupující sněhové špičky, ozdobné spirálky po obvodu… zkrátka si vždy můžete vytvořit svůj originál. Poohlédněte se po internetu, kolik podob může tento dort mít.

Plechy s připravenými korpusy vložte do trouby a pečte zhruba hodinu. Poté nechte pusinky chladnout při otevřených dvířkách trouby. Z pečicího papíru je opatrně odloupněte až když budou zcela vychladlé.

Během tohoto procesu si připravte krém. To je také velmi nenáročné. :) Vyšlehejte dotuha 600ml smetany ke šlehání spolu se dvěma lžicemi moučkového cukru a vanilkovým extraktem.

Šlehačku naneste na sněhové korpusy a poté už dort dozdobte podle Vašich představ, ideálně čerstvým ovocem.

Pavlovu uchovávejte v chladu a podávejte ještě v den upečení.

Přeji dobrou chuť!

Ze stejného těsta můžete vytvářet také malé krásné dortíky, tzv. minipavlovy, do kterých se každý rád zakousne. :) Minipavlovy pečte při přibližně 125°C asi 45 minut.