Focaccia
Vždycky v létě mívám nezvladatelné chutě na italská jídla, panzanellu, caprese, ciabatty,… Většinou jsem teda u nás doma s těmito chutěmi osamocená, ale focacciu, tedy italský chléb, jsme si naštěstí oblíbili všichni. A je to výborná a poměrně rychlá večeře. Focacciu můžete podávat k lehkému salátu, boloňskému ragú nebo třeba jen tak (Italové si ji prý namáčí do olivového oleje, ale to mě příliš neláká :).
Budete potřebovat:
- 1/2 kostky droždí
- 400g vlažné vody
- 1 zarovnanou lžíci soli
- 500g hladké mouky
- 50g olivového oleje
- olivy na posyp
- hrubou sůl
Do mísy rozdrobte půl kostky droždí, přidejte vlažnou vodu a půl kila hladké mouky předem smíchané se lžicí soli. Vše důkladně prohněťte, ručně alespoň osm až deset minut. V případě potřeby těsto ještě v průběhu hnětení podsypávejte moukou. Hladké a nelepivé těsto nechte kynout někde na teplém místě.
Až těsto zdvojnásobí svůj objem, rozprostřete ho na plech vyložený pečicím papírem, nechte opět kynout a rozpalte troubu na 200°C.
Focaccia je nazývána chlebem chudých a nyní vidíte proč, na její potřebu je potřeba opravdu minimum dostupných surovin, ale i přesto je výsledek famózní.
Asi po dvaceti minutách bude placka měkká a nadýchaná, prsty do ní tvořte důlky, které jsou pro focacciu typické. Poté ji polijte dostatečným množstvím olivového oleje, posypte nasekanými olivami (popřípadě i hrubou solí, tymiánem, rozmarýnem, …) a vložte do trouby.
Pečte ji asi patnáct minut. Hotová je ve chvíli, kdy má krásně nazlátlou barvu. Focacciu nechte chvíli vychladnout a ještě teplou ji můžete podávat. Nejlépe focaccia chutná, když ji položíte doprostřed stolu a každý si z ní trhá kousky podle své chuti a apetitu. :)
Tak přeji dobrou chuť!