Francouzské madlenky
Madlenky jsou tradičním francouzským čajovým pečivem lasturovitého tvaru. Přesně se neví, jestli vznikly už v 17. století a staly se hitem na dvoře Ludvíka XV., nebo zda je v 19. století poprvé připravila cukrářka Madeleine Paulmier. Každopádně ve Francii mají dlouhou tradici a bylo o nich řečeno již mnoho. Pečou se z křehkého a nadýchaného piškotového těsta, mně konkrétně chutí trochu připomínají velikonočního beránka. :)
Připravte si:
- 2 středně velká vejce
- 85g cukru krystal
- kůru z 1/2 pomeranče
- kůru z 1/2 citronu
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 lžíce pomerančové (popř. růžové) šťávy
- 160g hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- špetku soli
- 85g másla
Vyšlehejte vejce a cukr do světlé pěny. Ručně Vám to asi bude chvilku trvat, já jsem si na pomoc vzala robota. :) Ve vedlejší míse si mezitím smíchejte suché ingredience a v další míse nechte rozpustit máslo.
Do vzniklé pěny přimíchejte oškrábanou kůru z půlky pomeranče a půlky citronu (nejlépe z chemicky neošetřených), přidejte lžičku vanilkového extraktu a asi dvě lžíce pomerančové šťávy. (V původním receptu se přidává růžová voda, tu ale doma bohužel nemám… :)
Po částech přisypávejte mouku se solí a kypřicím práškem a rozehřáté máslo. Ujistěte se, že máslo už není natolik horké, aby se vejce srazila. Vše důkladně zapracujte do hladkého těsta a to nechte asi deset minut odležet.
Mezitím si připravte formičky. Vtip je v tom, že madlenky musí vždy tvar mušle, žádný jiný. Symbolizují tím francouzské pobřeží v okolí Bretaně, kde údajně vznikly. Postačí i naše klasické vánoční formičky na pracny. Pokud máte formičky plechové, důkladně je vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, u těch silikonových to máte bez práce. :)
Kdesi jsem četla, že výhodou tohoto těsta je, že si ho můžete připravit třeba den či dva předem, těsto necháte v lednici v uzavíratelné nádobě a madlenky upečete až bude vhodná příležitost. Zkusila jsem, ale bohužel s touto posunutou přípravou nemám dobrou zkušenost, těsto hodně zhoustlo, musela jsem ho tedy trochu naředit a madlenky už pak nebyly tak správně nadýchané a měkké…
Každou formičku naplňte těstem něco málo pod okraj a dejte péct do trouby vyhřáté na 190°C. Pečte asi 12-15 minut podle velikosti Vašich formiček. Madlenky se nafouknou, každá by vzadu měla mít jakousi “špičku”.
Nejlépe prý madlenky chutnají hodinu po upečení, v tuto dobu jsou nejvláčnější a nejchutnější.
Dobrou chuť přeji. :)