Francouzské recepty,  Moučníky, koláče, buchty

Tarte au citron

Někde jsem tu už určitě psala o mé zálibě v citronových příchutích. A tento koláč je všech citronových dezertů král. :) Má křehký korpus a výraznou sladkokyselou náplň, peču ho moc ráda.

Na koláčovou formu o průměru 25cm si připravte:

  • 125g másla
  • 250g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4-5 lžic studené vody

náplň:

  • 200g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 3 citrony
  • 50g másla
  • 1 lžíce kukuřičné moukyOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ze surovin vypracujte těsto a dejte ho asi na hodinu ztuhnout do lednice. collagejo

Mezitím, co se těsto chladí, si připravte náplň. Nejprve smíchejte vejce spolu s moučkovým cukrem, k nim přidejte kůru a šťávu ze tří citronů. Dejte si pozor, abyste nastrouhali pouze žlutou kůru citronů, ne už tu bílou část, ta je hořká. Také doporučuji použít chemicky neošetřené citrony. Dále přidejte rozpuštěné máslo a lžíci kukuřičné mouky.

Těsto poté rozválejte na plát asi 3mm silný a přesuňte ho do koláčové formy. Nebo, pokud se Vám nechce špinit vál jako mně, můžete těsto do formy jen pořádně namačkat rukou a dostatečně zvednout okraje, aby náplň nevytekla.collageoiz

Náplň vlijte do korpusu a koláč dejte péct do trouby předehřáté na 160°C asi na půl hodiny, dokud okraje nebudou krásně zlaté.

tarte au citron

Koláč nechte vychladnout a podávejte.

tarte au citron

Dobrou chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tarte au citron

Sharing is caring!

2 komentáře

  • katchenaa

    Dobrý den, myslím, že byste ji mohla nahradit kukuřičným škrobem, popřípadě bramborovým. :) Katka