Francouzské recepty,  Moučníky, koláče, buchty

Kroucené lískooříškové tyčky

Tyto výborné tyčinky z listového těsta s kakaovým krémem a lískovými oříšky jsou ideální rychlovkou, když třeba očekáváte návštěvu a nestíháte upéct něco složitějšího, ale jsou moc dobré třeba i jen tak, k televizi. Listové těsto má v mrazáku pro strýčka Příhodu asi každý, tak se do nich pusťte. :) Upozorňuji ale, že tyto tyčinky nejsou příliš sladké a jsou nejlepší čerstvé, kdy jsou ještě křupavé, druhý den už to není ono.

Tento recept je dalším z knihy “Bake and the City”, jde o specialitu francouzského města Brest.

na cca 32ks tyčinek budete potřebovat:

  • 2 balíčky listového těsta (2 obdélníky)
  • 75g nasekaných lískových oříšků
  • 1 žloutek na potření

kakaový krém:

  • 1 střední vejce
  • 1 žloutek
  • 30g kukuřičného škrobu
  • 350ml mléka
  • 45g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 12g holandského kakaa

Nejprve si připravte si listové těsto, tedy vytáhněte ho z mrazáku (nepředpokládám, že byste kvůli tomuto rychlému receptu připravovali domácí těsto). :) Pokud jste si koupili těsto už rozválené, pouze ho vybalte, pokud klasické, vyválejte ho na tenký plát.

Nyní se vrhněte do přípravy kakaového krému. V rendlíku přiveďte k varu mléko, cukr, vanilkový cukr a kakao, k němu poté za stálého míchání přidejte směs škrobu, vejce a žloutku, kterou jste si předem smíchali v misce. Vařte dál, dokud směs nezhoustne, a nepřestávejte míchat, aby se v krému nevytvořily hrudky. Hotový krém přesuňte do misky a překryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu, zamezíte vytvoření škraloupu. Krém nechte vychladnout.
Během chladnutí krému si nahrubo namelte lískové ořechy.

Plát těsta pomažte krémem, okolo okrajů nechte asi centimetr volného proužku. Krém posypte ořechy, překryjte druhým plátem listového těsta a ten na okrajích přitlačte.

Rádlem (nebo ostrým nožem) těsto podél kratší strany rozdělte na 16 proužků (šíře asi 1,5-2cm), ty pak ještě rozdělte na poloviny. Každý proužek zatočte do spirály, položte na pečicí plech vyložený pečicím papírem a potřete žloutkem.

Tyčky pečte v troubě rozehřáté na 200°C asi 15 minut. Můžete podávat ještě teplé.

Dobrou chuť! :) 

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Petra

    Rada bych se zeptala, kolik mate toho listkoveho testa na gramy? Ziju v USA a tak si to testo musim udelat sama. Moc diky za odpoved!