Tento recept je jednoznačně mým neoblíbenějším receptem na cupcaky. Dortíčky jsou chuťově naprosto božské a lahodí i oku. Korpus je měkký, vláčný a je ozvláštněný ořechy, žloutkový krém s kávovou příchutí ten nejlepší, jaký jsem kdy jedla, a celkový dojem zakončí intenzivní křupnutí do kávových zrnek. Ale je možné, že je můj popis trochu neobjektivní, protože mám prostě ráda kávové dezerty. :))

na cca 10 dortíků budete potřebovat:

  • 50g mletých ořechů
  • 100g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100g krystalového cukru
  • 100g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce espressa

na krém:

  • 1/2 hrnku espressa
  • 1/3 hrnku cukru
  • špetku soli
  • 3 žloutky
  • 1 hrnek másla
  • vanilkový extrakt

na polevu:

  • 50g moučkového cukru
  • 1-2 lžíce espressa

Recept jsem převzala z časopisu Apetit.

V míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, mleté ořechy a prášek do pečiva. K nim přidejte vejce, rozehřáté máslo a nakonec silnou kávu, nejlépe espresso. Vytvořte hladké těsto a naplňte jím formičky na muffiny. Já poslední dobou nejčastěji peču ty nejměnší možné munimuffiny, jsou to takové jednohubky, které každý rád ochutná. Pečte v závislosti na velikosti dortíků asi deset až patnáct minut při 170°C.

Nyní je čas na přípravu žloutkového krému. Ve vodní lázni za stálého míchání zahřejte žloutky, kávu, cukr a sůl. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Nebude úplně hustá, ale když za sebou začne metlička zanechávávat cestičku, krém odstavte a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Já žloutky nezahřívám ve vodní lázni (to na mě trvá příliš dlouho), ale v malém rendlíku přímo na plotně. Pak je ale nutné hlídat krém opravdu pečlivě! Ve vedlejší misce vyšlehejte změklé máslo a k němu postupně přidávejte kávový žloutkový krém. Pro zvýraznění kápněte trochu vanilkového extraktu.

Vychladlé muffiny přeřízněte napůl, na spodní část naneste cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou krém a přiklopte vrchní částí. Můžete také tvořit klasické cupcaky, kdy muffiny ozdobíte krémem navrchu.
Jako poslední vyrobte cukrovou polevu. Přesátý moučkový cukr smíchejte s trochou kávy, poleva by měla mít asi takovou hustotu, jakou vidíte na fotce níže. Pokud bude příliš řídká, přidejte cukr, pokud hustá, kápněte ještě trochu kávy.

Touto polevou ozdobte jednotlivé dortíky a celé dílo dokončete několika kávovými zrnky. Mohou být i v čokoládě, ale já mám nejraději ta obyčejná. :)

Přeji Vám dobrou chuť!!

Sharing is caring!