Už je takovou tradicí, že každý rok peču dort k sestřiným narozeninám. Letos jsem se rozhodla, že jako korpus použiji místo klasického piškotu tzv. červený samet (“red velvet”) a protože je tento korpus poměrně hutný, nechtěla jsem ho kombinovat s těžkým máslovým krémem. Takže jsem použila smetanový krém s jahodami a na ozdobu dortu jsem upekla pár makronek. :)

Tedy, abych pravdu řekla, nejsou to úplně klasické makronky, pracovně jsme je nazvali “peponky”. Nejsou totiž z mandlí jako pravé makronky, ale hlavní ingrediencí jsou zde lískové oříšky. Sestra je silný alergik na ořechy, ale lískové jí kupodivu nedusí. :) A protože vždycky básnila o tom, jak by si přála makronky ochutnat, rozhodla jsem se jí to přání alespoň částečně splnit.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na korpus budete potřebovat:

  • 1 hrnek másla
  • 2 hrnky cukru
  • 6 vajec
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 200g zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • červené potravinářské barvivo

na krém:

  • 250g mascarpone
  • 420ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr dle chuti
  • asi hrst rozmixovaných jahod
  • pár nakrájených jahod
  • vaničku čerstvých jahod
  • makronky – recept zde

Nejprve v robotu zpracujte změklé máslo tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Pokud bude máslo opravdu dostatečně povolené, nebude třeba ho třít dlouho, doporučuji použít nějaké kvalitnější, aby se nesrazilo. Poté k máslu přidejte cukr, lehce promíchejte a dále do směsi vklepávejte jedno vejce po druhém. Každé další vejce přidejte až potom, co to předešlé robot zpracuje.

collsage

Ve vedlejší míse si vytvořte suchou směs z mouky, kakaa a jedlé sody. Je lepší mouku i kakao prosít, abyste pak v těstě neměli hrudky. Tuto směs přisypte do robotu k máslu a vejcím a důkladně vše promíchejte. Jako poslední do těsta přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a červené barvivo, lepší je použít práškové, gelová barviva mívají méně intenzivní barvy. Nemusíte s barvivem příliš šetřit, ať je samet pořádně rudý. :)collxage

Těsto nalijte do dortové formy (použila jsem formu o průměru 19cm), klepněte s ní o linku, aby v těstě nezůstaly vzduchové bublinky a pečte asi hodinu při 180°C. Než korpus z trouby vytáhnete, zapíchněte doprostřed špejli, abyste se ujistili, že je skutečně hotový.

Mezitím si připravte krém. Jeho výroba je opravdu jednoduchá. V míse spojte dohromady mascarpone a moučkový cukr, poté přidejte pevnou šlehačku, rozmixované čerstvé jahody a pár jahod nakrájených na malé kousky. Pokud se Vám bude krém zdát málo sladký,  můžete ho dosladit podle Vaší chuti. collyage

Hotový a zcela vychladlý korpus rozkrojte na čtyři díly a každý plát bohatě promažte krémem a proložte plátky jahod. Krémem dort pomažte i po stranách a širokou stěrkou se snažte povrch co nejvíce uhladit. Protože mi dort lehce ujížděl na jednu stranu, dala jsem ho na chvíli do lednice, aby trochu ztuhnul a poté jsem ho narovnala a znovu uhladila. Nakonec dort dozdobte pár kousky čerstvých jahod, na boky dortu přilepte pár makronkových korpusů a nahoru dejte několik hotových makronek. Jako jejich náplň jsem použila ganache z bílé čokolády, tedy rozehřátou bílou čokoládu s trochou smetany (ale pozor, čokoládu rozehřívejte pouze chviličku, aby z ní byla hustá hmota, pokud ji zahřejete moc, bude příliš tekutá a na krém bude nepoužitelná, protože už neztuhne).collaxge

Pokud se chystáte dort servírovat až další den než kdy ho připravujete, dejte si stranou trochu krému, abyste v den D mohli opravit malé prasklinky na povrchu, které jsou bohužel pro nahé dorty typické.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přeji Vám dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA