Tento nepečený dort jsem poprvé připravovala na první narozeninovou oslavu naší dcery. Oslavenkyně o něj sice zájem nejevila, ale protože ohlasy byly jinak vcelku pozitivní, ráda se s Vámi podělím o návod na jeho přípravu. Je to až směšně snadné a výsledek skvělý a efektní, takové recepty mám ráda. :) Tvarohová náplň chutí velice připomíná klasického pribináčka, proto je šarlota na dětské oslavy jako dělaná.

Na středně velký dort o průměru 19cm jsem použila:

  • balení cukrářských piškotů (použijete cca 25-30ks)
  • 2 polotučné nebo tučné tvarohy ve vaničce
  • 250ml 40% smetany ke šlehání
  • 6 plátků želatiny
  • cca 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • lžičku vanilkového extraktu (popř. vanilkový cukr)
  • asi 300g čerstvého ovoce na ozdobu

Nejprve si připravte vhodnou dortovou formu (ta moje má průměr 19cm) a tu vyskládejte cukrářskými piškoty. Nečekala jsem to, ale toto byla nejtěžší fáze přípravy. :) Piškoty padaly, sesouvaly se, nedržely. Někde jsem četla, že se pro jejich přilepení dá použít cukrový rozvar, ale do toho se mí příliš nechtělo, a nakonec se mi piškoty podařily seskládat i bez něj. Pro lepší stabilitu každý piškot dole seřízněte. Piškoty obložte okraje i dno formy.Dále ponořte želatinové plátky do 60ml studené vody a nechte ji deset minut bobtnat. Mezitím smíchejte tvaroh s cukrem a ze smetany vytvořte pevnou šlehačku, tvaroh spojte se šlehačkou. Množství cukru upravte podle sebe, záleží také na tom, pro jak staré děti dort připravujete, pro ty malé dejte cukru co nejméně.
Nabobtnalou želatinu spolu s vodou pomalu zahřejte na plotně. Stačí opravdu pouze zahřát než se želatina rozpustí, nesmí se vařit. Pak ale postupujte rychle. Do rozpuštěné želatiny přidejte asi dvě lžíce tvarohového krému a důkladně směs metličkou propojte. Poté želatinu přidejte do zbytku náplně, opět rozmíchejte a opatrně vše vlijte do připraveného piškotového korpusu. A máte v podstatě hotovo. :) Dort dejte do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc. Druhý den šarlotu ozdobte čerstvým ovocem, můžete ji i převázat mašlí, a podávejte.Přeji dobrou chuť a veselou oslavu! :) Šarlota na řezu:

Sharing is caring!