Pod stromeček jsem dostala krásnou kuchařku “Bake and the city”, která obsahuje recepty na zajímavé dezerty ze všech koutů Evropy. Dnešní recept je prý římskou specialitou. “Tiramisu to go”, tedy něco jako “Tiramisu do ruky”. :) Skládá se z odpalovaného těsta a jemně kávového krému. Celkový dezert je lehký a nepříliš sladký, ovšem i přesto vynikající.

Na cca 18 kousků budete potřebovat:

  • odpalované těsto zde

  • 120ml smetany ke šlehání
  • 250g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce kávového likéru

  • kakao na posyp

Podle tohoto receptu si připravte odpalované těsto a pomocí cukrářského sáčku a velké hvězdicovité špičky tvořte asi deset centimetrů dlouhé banánky. Po upečení každý kousek propíchněte ostrým nožem, aby mohla uniknout přebytečná pára a nechte je na mřížce vychladnout.

V míse dohladka utřete mascarpone s cukrem, vanilkovým cukrem a kávovým likérem. Pokud se Vám bude zdát, že je kávová příchuť nedostatečná jako mně, klidně přidejte i trochu instantní kávy (nejlépe práškové, granulovaná se bude hůře rozpouštět) nebo maličko silného espressa.
Ve vedlejší nádobě ušlehejte pevnou šlehačku a opatrně ji stěrkou zapracujte do mascarpone.

Vychladlé banánky rozkrojte, krém naneste na spodní polovinu, vrchní přiklopte a na závěr tiramisu dle chuti posypejte kakaem. Nechte vychladnout a podávejte. :)

Přeji dobrou chuť!

 

Sharing is caring!