Francouzské recepty,  Moučníky, koláče, buchty

Profiteroles

Profiterolky jsou klasickým francouzským dezertem. Vyrábí se z odpalovaného těsta, plní se čokoládovým, žloutkovým nebo pudinkovým krémem a na závěr se ještě mohou dozdobit čokoládou nebo karamelem. Pokud máte rádi staré známé větrníky, určitě Vám zachutnají i profiterolky. Nejsou přehnaně sladké a ze stolu mizí hodně rychle. :)

Připravte si:

  • 100g másla
  • 250 ml vody
  • 180g polohrubé mouky
  • 30g cukru
  • ¼ lžičky soli
  • asi 4 střední vejce

krém:

  • 250ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100g másla
  • moučkový cukr

Do rendlíku si odvažte máslo, přilijte k němu vodu a vše přiveďte k varu. Mezitím si vedle v misce smíchejte poohrubou mouku spolu se solí a cukrem a tuto moučnou směs přisypte k rozehřátému máslu a vodě.collzage

Na sporáku vše dál zahřívejte a míchejte, po chvíli Vám vznikne soudržná hmota podobná té, kterou vidíte na první fotce v koláži níže. Celou hmotu stále převalujte a masírujte přibližně dvě minuty, těsto by se Vám nemělo přichytávat ke stěnám rendlíku. Poté těsto odstavte a nechte chvíli vychladnout.

K vlažnému těstu vyklepněte jedno vejce. Nelekněte se toho, co se stane, hmota se rozdrolí na více kusů, ale nepřestávejte míchat a vejce zapracujte. Z těsta se opět stane hladká hrouda a v té chvíli k ní můžete vyklepnout i druhé vejce a znovu postup zopakujte. Je důležité vmíchávat vejce postupně, vždy to druhé až potom, co se to první zapracuje.coll-age

Těsto zpracujte dohladka a pak ho přesuňte do cukrářského sáčku zakončeného hladkou špičkou (pokud kovovou špičku nemáte, pouze ustřihněte špičku pytlíku, máte-li jednorázový). S těstem se pracuje opravdu dobře pracuje, drží při sobě a vůbec nelepí.

Troubu předehřejte na 200°C a na plech s pečicím papírem vytvořte hroudy podobné těm na fotce a nechte mezi nimi dostatečný prostor, profiterolky v troubě nabydou. Vlhkým prstem uhlaďte špičky a můžete kopečky ještě různě poupravit.
collageu

Budoucí profiterolky vložte do trouby a nechte je osm minut péct při 200°C, poté teplotu snižte na 175°C a dopékejte dalších asi dvacet minut, dokud nechytí krásnou zlatavou barvu. Nakonec troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte bochánky ještě deset minut v troubě sušit. Pokud byste je ihned vytáhli ven, mohly by teplotním šokem splasknout. Po vytažení z trouby každý kus propíchněte špejlí, aby horký vzduch mohl uniknout, a nechte je vychladnout.Mezitím si můžete vytvořit krém, kterým budete profiterolky plnit. Můžete například uvařit hustý pudink (jeden sáček na 250ml mléka), do vychladlého pudinku vmíchat asi sto gramů změklého másla a přisypat moučkový cukr podle chuti. Profiterolky můžete plnit krémem zespodu tak, že si každý bochánek kovovou špičkou propíchnete, a naplníte ji co nejvíc to půjde. Nebo je můžete v půlce naříznout a krémem plnit zboku.
collagfe

Nakonec můžete každou profiterolku namočit do rozehřáté čokolády nebo pocákat karamelem. :) collauge

Bon appétit! :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Lenka

    Chcela som sa opýtať koľko cca kusov sa dá urobiť z tejto dávky? Aby som vedela, či mi bude na oslavu stačiť jedna dávka.

  • katchenaa

    To hodně záleží na tom, jak velké profiterolky budete dělat.. :) Když je peču na croquembouche, dělám je menší a toto množství mi pak vyjde na cca 75ks. Když je peču jen jako jednotlivé minidezerty, vyrábím koule větší, a pak jich je okolo 50ks.