Croissanty tak nějak nepatří mezi mé oblíbené pečivo, nevyhledávám je, za celý život jsem snědla tak dva kousky. Nicméně jsem se rozhodla, že se je naučím péct, už kvůli manželovi, který je miluje moc. :) Když jsem poté prostudovala recept přímo od francouzského pekaře, který jsem našla v jednom historickém Apetitu, staly se croissanty mou pekařskou výzvou. Recept není vyložené těžký, loupáky se celkem povedly na první pokus, ale je časové poměrně náročný, s přípravou začněte den předem.

na 15-20 croissantů budete potřebovat:

  • 300ml vody
  • 25g droždí
  • 500g hladké mmouky
  • 10g soli
  • 50g cukru krupice
  • 1 malé vejce
  • cca 250g másla

Do mísy vlijte 300ml vody, přidejte vejce, sůl, cukr, mouku a rozdrobte droždí. V receptu se píše, že se těsto má zpracovávat v robotu, a to pět minut na nízkou rychlost, poté sedm až deset minut na rychlost vyšší. O ručním hnětení těsta se zde nepíše, ale myslím, že to půjde také, jen si zřejmě pořádně zaposilujete. :) Ačkoliv je v původním receptu psáno půl kila mouky (tedy úplně původně kilo, množství jsem vydělila dvěma, aby croissantů nebylo na domácí spotřebu přespříliš), musela jsem ještě poměrně dost mouky přisypávat, aby bylo těsto kompaktní a příliš nelepilo.

Hotové zpracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočívat do druhého dne. Alespoň tak zněly pokyny. Ovšem těsto samozřejmě kynulo dál, dvakrát mi skrz potravinovou fólii vylezlo a musela jsem ho neustále přebalovat. Příště musím vymyslet nějaký zlepšovák, nejspíš dám těsto do lednice v nějaké větší míse a tu překryju fólií…

Druhý den tedy těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na čtvercový plát. Poté na přibližně stejně velký plát rozválejte mezi dvěma potravinovými fóliemi i máslo (másla by měla být 1/4 váhy celého těsta, mně to vyšlo asi na 230g). Ano, je to opravdu zvláštní úkol, sama jsem netušila, že je možné máslo válet jako těsto, ale opravdu to jde. :)

Máslo položte na těsto tak, aby se rohy másla dotýkaly středů stran těsta, tedy jako kosočtverec. Mně se tedy přilíš nepovedlo vyválet máslo na dokonalý čtverec… :) Okraje těsta přehněte jako obálku, kraje těsta by se neměly překrývat, spíše jen dotýkat, abyste v určitém místě neměli více těsta než ve zbytku „obálky“. Nicméně strany těsta důkladně spojte, aby nikde nezbyla dírka, ze které by máslo mohlo vytéci. Obálku pak vyválejte jedním směrem (například pouze zprava doleva, ne nahoru dolu), podlouhlé těsto přehněte na třetiny, opět zabalte do fólie a uložte na půl hodiny do lednice.

Po půlhodině těsto opět vyndejte, otočte o 90 stupňů a opět válejte v jednom směru (tím otočením těsto budete válet v opačném směru, například tedy pouze nahoru a dolu, ne zprava doleva), opět ho přehněte na třetiny a uložte do lednice. Celý tento postup po další půlhodině ještě jednou zopakujte.

Těsto naposledy rozválejte na cca třímilimetrový plát (opět v jednom směru), rozdělte ho na poloviny (každý pruh by měl mít asi 20cm na výšku) a ty přeložte přes sebe. Dlouhý plát těsta potom rozkrojte na 15-20 trojúhelníků, nejkratší strana trojúhelníku by měla mít osm až deset centimetrů. Jednotlivě si berte každý trojúhelník, dole ho nařízněte a roztáhněte tak, jak vidíte na fotkách výše. Vzniknou Vám útvary podobné Eiffelovce. Croissanty začněte odspodu rolovat do tvaru loupáků a vkládejte je na pečicí plech, špičky ohněte dolů.

Pokud chcete mít croissanty plněné, můžete do nich například vkládat kousky čokolády.

Croissanty nechte ještě asi hodinu kynout, pak je potřete rozšlehaným vejcem a zprudka pečte při 200°C asi deset minut.

Bon Appétit! :)