Linecký koláč je tradičním rakouským moučníkem. Křehké těsto obsahuje lískové oříšky, koláč se obvykle plní marmeládou a jeho povrch je zdoben mřížkou. Zde máte recept na jeho borůvkovou variantu. Koláč je opravdu vynikající a zmizí dříve než si myslíte! :)

Na větší koláčovou formu si připravte:

  • 100g cukru
  • 175g másla
  • 1 žloutek
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 50g lískových oříšků
  • 225g hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • kůru z půlky pomeranče

  • borůvkovou marmeládu

  • 300g borůvek
  • 1 lžíci pomerančové šťávy
  • 1 lžičku kukuřičného nebo bramborového škrobu

V míse smíchejte změklé máslo spolu s cukrem, jedním žloutkem a lžičkou vanilkového extraktu. Poté do těsta přidejte namleté lískové ořechy. Pokud si chcete dát na koláči opravdu záležet, použijte celé ořechy, nechte je v troubě trochu opražit a pak je v mixéru rozemelte najemno. Ale přiznávám, že já jsem použila kupované, už namleté ořechy.

Dále přisypte mletou skořici a hladkou mouku, naposledy přidejte nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče. Těsto zpracujte dohladka a uložte na chvíli do lednice.

Ze dvou třetin uleželého těsta vyválejte poměrně tenký plát (cca 3-5mm silný) a opatrně ho přesuňte do vymazané a vysypané koláčové formy. Pokud se Vám cestou plát protrhne, nic se neděje, ve formě ho můžete znovu spojit. :) Okraje zarovnejte pomocí rádýlka.

Dno koláče pomažte borůvkovou marmeládou (nebo klidně jinou, já jsem měla zrovna při ruce lesní směs). Na vrstvu marmelády vlijte borůvkovou směs. Tu vytvoříte krátkým povařením borůvek spolu s pomerančovou šťávou a lžičkou škrobu.

Na závěr koláč dozdobte mřížkou. Tato část přípravy pro mě byla lehce adrenalinová, těsto bylo příliš křehké a pruhy těsta se lámaly. Situaci ale zachránilo pár lžic vody zapracovaných do těsta. Pak už nebyl problém. :)

Koláč pečte při 180°C asi 35 minut.

Přeji dobrou chuť!