Někdy mám u tzv. “zdravých” sušenek a dezertů trochu problém s tím, že bývají zdravé na úkor chuti. Tyto sušenky ovšem ne, alespoň dle mého názoru. :) Jsou chutné, rychlé a dodají Vám potřebnou energii. Jsou vhodné i pro vegany, neobsahují mléčné výrobky ani vejce.

Na cca 4 plechy sušenek si připravte (já jsem pekla z poloviny dávky):

  • 180g ovesných vloček
  • 100g hladké špaldové celozrnné mouky
  • 140g třtinového cukru
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 165ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 menší hrnek brusinek nebo rozinek
  • 1/2 hrnku čokoládových pecek, semínek nebo ořechů
  • 20g strouhaného kokosu

Do mísy si odvažte ovesné vločky, třtinový cukr, špaldovou mouku (nebo jakoukoli jinou), chia semínka, přidejte lžičku skořice, jedlé sody, půl lžičky kypřicího prášku a čtvrt lžičky soli.

Chia semínka někdy ve veganských receptech nahrazují vejce, dokáží suroviny udržet pohromadě a jak jistě víte, jsou díky svým vlastnostem téměř zázračná.

Vše promíchejte a přilijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu (v horším případě lze použít i džus) a tři lžíce kokosového oleje.

Opět vše promíchejte a nakonec do těsta přisypte sušené ovoce, kokos a půl hrnku čokoládových čoček nebo semínek. Přidala jsem kombinaci obojího, trochu čokolády spolu se sezamovými a lněnými semínky.

Z těsta tvarujte menší kuličky, z těch udělejte přibližně stejné placičky a pečte na 175°C asi deset až patnáct minut, dokud nebudou mít krásně zlatavou barvu.

Po vytažení z trouby budou sušenky hodně křehké, nechte je vychladnout. Nebudou úplně křupavé, ale spíše “chewy”, jak by řekli Američané :), tedy žvýkavé, jemné, chutné. Hotové sušenky můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou, buď ve zdobicím sáčku nebo sušenky do čokolády můžete namáčet. Budou hezčí a jejich chuť se tím ještě oživí.

Přeji dobrou chuť! :)

Sharing is caring!