Perníčky se obvykle pečou s předstihem, aby do doby, než je budeme potřebovat, stihly změknout. Ale když je upečete podle následujícího receptu, budou měkké a výborné ihned.

Na jednu várku perníčku budete potřebovat:

  • 100g másla
  • 200g moučkového cukru
  • 4 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 4 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 600g hladké mouky
  • trochu kakaa na obarvení

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 150-200g moučkového cukru
  • potravinářské barvivo

V hrnci si rozehřejte máslo s cukrem a medem a pořádně vše promíchejte, aby ve vzniklé kašičce nebyly hrudky. Směs si přelijte do mísy, nechte chvíli zchladnout a přidejte perníkové koření a vejce. Nakonec postupně přisypávejte mouku předem smíchanou se sodou a asi lžičkou kakaa. Vše promíchtejte, asi budete muset zapojit ruce. :) Zpracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice. Alespoň na dvacet minut, ale klidně i do druhého dne.collage

Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a vykrajujte tvary. Protože se blíží Velikonoce, použila jsem vykrajovátko na vajíčko, zajíčka a kuřátko. Tvary dávejte na plech vyložený pečicím papírem v přiměřené vzdálenosti od sebe, perníčky zvětší svůj objem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi deset minut. Ale doba pečení je hodně individuální, záleží na velikosti Vašich perníčků a jejich tloušťce.

Ihned po vyndání z trouby je potřete slabou vrstvou rozšlehaného vejce, budou pak mít krásně lesklý povrch.

Když máte všechny perníčky upečené a vychladlé, je čas na jejich ozdobení. Toto rozhodně není dovednost, ve které bych vynikala, moje perníčky obvykle vypadají spíš vtipně než hezky, ale ty letošní jsem vybarvila tak jednoduše, že se mi moji nešikovnost, doufám, podařilo skrýt. :)

Připravit si správnou konzistenci bílkové polevy je základ. Nesmí být moc tekutá ani moc řídká. Do mísy si vyklepněte jeden bílek, přidejte lžičku citronové šťávy a přidejte asi 150g moučkového cukru. Množství je jen orientační, bude záležet na velikosti bílku, jestli budete muset ještě přidávat cukr. A nyní šlehejte a míchejte tak dlouho, dokud hmota nebude lesklá. Ručně to trvá asi deset minut, proto doporučuji použít elektrický šlehač. Správnou konzistenci poznáte tak, že když si polevou kápnete třeba na linku, kapka bude držet tvar tečky a nerozteče se ani jí nezůstane trčet špička.

perníčky

Polevu si pak rozdělte do tolika misek, kolik budete chtít mít barev a každou obarvěte potravinářským barvivem. Použila jsem gelová barviva a protože k jaru a Velikonocům patří jemné pastelové barvy, do každé polevy mi stačily tři kapky.

Polevu jsem přesunula do jednorázových sáčků, pro jistotu jsem každý zajistila sponou a na každém ustřihla opravdu malinkou dírku na špičce. Je to velká výhoda oproti textilním zdobicím sáčkům, po nazdobení celý pytlík prostě vyhodíte a máte po starostech.

Teď už můžete zdobit dle Vaší fantazie. Vajíčka jsem zdobila tak, že jsem nejprve obkreslila jejich obvod, potom vybarvila střed a případné mezery jsem zakryla tak, že jsem polevu rozprostřela párátkem po celé ploše. Nakonec jsem vytvořila puntíky.perníčky

Letos mě tvoření perníčku opravdu bavilo, navíc nám tu krásně voní a jsou celkem pěknou dekorací připomínající blížící se jaro. :)

perníčky

Přeji dobrou chuť a hodně zábavy!

perníčky

perníčky

Sharing is caring!