Příprava této křupavé italské dobroty je tak snadná, až je mi skoro trapně, že ji sem dávám. Ale je to naprosto skvělá a křupavá rychlovka, takže prostě musím. A kdo má rád náročnější výzvy, ten si udělá si listové těsto doma. :)

Budete potřebovat:

  • 1 balení rozváleného listového těsta (300g)
  • 1 bílek z velkého vejce (cca 35g)
  • 150g moučkového cukru
  • 1 lžičku hladké mouky (asi 15g)
  • meruňkový džem

Bílek z většího vejce (30-35g) vyšlehejte spolu s prosátým moučkovým cukrem a lžičkou hladké mouky dohladka. Vzniklou polevu rozetřete širokou stěrkou po rozloženém listovém těstě. Její konzistence by měla být “tak akorát”, něměla by stékat z těsta, ale zároveň by se měla zatáhnout a vytvořit lesklý hladký povrch.

Zdobicí sáček naplňte meruňkovým džemem a ustřihněte malou špičku, otvor pro zdobení by neměl být příliš velký. Džem jsem před použitím raději tyčovým mixérem rozmixovala dohladka, aby se mi sáček neucpal kouskem ovoce. Na polevu pak tvořte úhlopříčky jedním směrem a druhým směrem je předělte špejlí. Nebo můžete džemem vytvořit celou mřížku. V těchto místech při pečení poleva krásně popraská a vytvoří ten typický zajímavý vzhled tyčinek.

Plát těsta rádlem rozdělte na stejně velké obdélníčky (cca 8x2cm) a ty postupně vkládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte při 180°C asi deset minut. Po delší době začne džem karamelizovat a připalovat se.

Nechte sfogliatine vychladnout a můžete se do nich pustit. :) Vydrží i do druhého dne, ale nedoporučuji je zavírat do žádné dózy, bez přístupu kyslíku změknou a už nechutnají tak, jak by měly.

Přeji Vám dobrou chuť!

Sharing is caring!