Doma máme moc rádi kringel, takže když na mě poslední dobou všude vyskakovaly fotky těchto skořicových šneků, bylo mi jasné, že by nám chutnaly i ty. :) Trochu mě ale odrazoval krém navrchu, buhvíproč jsem si myslela, že je to taková ta typická americká cukrová hmota, která je tak sladká, až Vás brní zuby. Ale není to tak, základem je čerstvý sýr a ten můžete osladit jen tak, jak chcete. Tipuji, že hned, co sníte první várku, půjdete zadělat na další… :)

na 12 šneků (pekla jsem je ve formě o rozměrech 25x16cm) budete potřebovat:

  • 250g hladké mouky
  • 20g droždí (1/2 kostky)
  • 125ml teplého mléka
  • 1 žloutek
  • 25g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli
  • 60g másla
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 120g čerstvého sýra (gervais, lučina, philadelphia)
  • pár kapek citronové šťávy
  • moučkový cukr podle chuti

Recept jsem použila ten stejný jako na již zmíněný kringel, pouze v menším množství. Z uvedených surovin vytvoříte dvanáct menších šneků, což je ideální třeba pro víkendovou rodinnou snídani. :)

Z půlky droždí, trošky teplého mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Poté k němu přidejte žloutek, zbytek mléka, rozehřáté máslo a mouku spolu se špetkou soli. Vypracujte hladké těsto, které bude o něco tužší než na přípravu koláčů nebo třeba vánočky. Na teplém místě ho nechte alespoň hodinku, dvě kynout.

Mezitím rozehřejte máslo na náplň, přidejte do něj šest vrchovatých lžic krystalového cukru a dvě lžičky mleté skořice. Můžete si rovnou připravit i krém, kterým potřete hotové šneky, smícháte čerstvý krémový sýr s trochou citronové šťávy a podle chuti osladíte moučkovým cukrem. Pro lepší chuť můžete do krému kápnout třeba ještě vanilkový extrakt.

Vykynuté těsto vyválejte na tenký plát široký cca 40-45cm, potřete ho skořicovou náplní (vynechte pár centimetrů okolo okrajů) a zarolujte. Konce válečku ukrojte, byly by suché, a zbytek válce si pomocí pravítka změřte a rozdělte na dvanáct stejně širokých šneků. Pravděpodobně Vám vyjdou tři až čtyři centimetry na každý dílek.

Pečicí formu vyložte papírem, já ho vždycky nejprve zmuchlám do kuličky a narovnám, je pak přizpůsobivější. Nakrájené šneky naskládejte do formy vedle sebe, můžete mezi nimi nechat menší mezery, během pečení nabydou. Používám formu velkou 25x16cm.

Pečte zhruba 25 minut při 175°C, rolky by měly mít zlatavou barvu. Nechte je pár minut vychladnout a na ještě teplé rozetřete připravený krém. Behěm chvilky se do šneků trochu vsákne a usadí.

Přeji dobrou chuť! ♥

Sharing is caring!