Moučníky, koláče, buchty

Švédské skořicové uzlíky

Tyto úžasné voňavé rolky, v originále nazývané “kanelknuter” neboli “skořicové uzlíky”, pocházejí se Švédska. Existují ještě ve variantě skořicových šneků, kterým se říká “kanelbullar”. Mně byly na první pohled sympatičtější uzlíky, proto Vám přináším recept a návod, jak na ně. :) Pokud už jste ochutnali estonský kringel a chutnal Vám, je jisté, že Vás okouzlí i tyto roztomilé buchtičky, recept je velmi podobný a technika výroby také. Uzlíky jsou křupavé i šťavnaté, křehké a jak voní!

Na cca 20ks uzlíků si připravte:

  • 500g hladké mouky
  • 75g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1 vejce
  • 65g másla
  • 250ml mléka
  • 20g droždí
  • 80g másla
  • 100g cukru
  • 2 lžičky skořice
  • vejce na potření
  • třtinový cukr na posypání

Z másla, cukru, vejce, soli, kardamomu, půl kostky droždí, teplého mléka a asi půl kila mouky (v případě potřeby můžete těsto v průběhu hnětení podsypávat další moukou) vypracujte hladké těsto a nechte ho alespoň dvě hodiny kynout v teple. Pekla jsem uzlíky z kila mouky, proto jsem těsta měla více. :) Pokud doma nemáte kardamom, těsto se obejde i bez něj, ale originální recept ho obsahuje.collageguv

Těsto vyválejte na poměrně tenký plát obdélníkového tvaru a celý ho potřete náplní, kterou jste si vytvořili z rozehřátého másla, skořice a cukru. Plát poté přehněte na třetiny tak, jak vidíte na fotce níže. collagezbb

Vzniklou roládu pak nakrájejte na jednotlivé proužky silné 1-2cm. Každý proužek lehce natáhněte a smotejte do jednoho směru. Rolku si pak dvakrát obtočte kolem prstů a konec strčte vrchem doprostřed. Pokud jste techniku z mého kostrbatého popisu moc nepochopili, zkuste si najít videonávod, na youtube jich je plno. :)collageuzb

Uzlíky vyskládejte s dostatečným rozestupem na plech, potřete je rozšlehaných vejcem a každý lehce posypte třtinovým cukrem.collagejh p

Pečte při 180°C asi 15-20 minut. Zpočátku možná budete mít každý uzlík jiný, stejně jako já, ale po několika dalších várkách budou Vaše uzlíky určitě jako ze švédské pekárny. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

37 komentáře

  • Petra

    Dnes jsem je upekla a byly vynikajici, jednoduche a urcite je budu pect znova!

  • katchenaa

    To jsem ráda, Petro! Taky je peču celkem často, chutnají všem. :)

  • katchenaa

    To je zajímavá otázka… :) Uzlíky by suché být určitě neměly, už jen díky náplni. Ale jsem si jistá, že se dají i lehce pokazit a pak by suché být mohly (např. při příliš dlouhém pečení nebo pokud bude těsto moc podsypávané moukou a tím pádem tuhé). Ale Vám se určitě povedou, držím palce! :)

  • katchenaa

    Jsem moc ráda, že Vám chutnaly! :) Nejsem si jistá, ale mám pocit, že sem ani fotky vkládat nejdou… Každopádně určitě byly krásné. :)

  • katchenaa

    Kvásek není potřeba, stačí rozdrobit droždí a spojit se zbytkem surovin. :)

  • Zuzana

    Dobrý večer,keď chcem piecť z kila múky,tak všetky suroviny musím zdvojnásobiť?ďakujem :)

  • Janina

    Mňaaaaaaaam. Fantázia. Cesto sa robilo super, príprava bola jednoduchá a tá vôňa a chuť… vonia to u nás ako na Vianoce. Recept ukladám do kategórie Mňam. ĎAKUJEM.

  • Frantiska

    Piekla som asi 10x od kedy som nasla recept a uspesne rozdavam dalej, cesto je krasne mäkké aj o 2 dni. Su slvele, famozne, fantasticke.

  • Jarča

    Dneska jsem je pekla, ne z droždí, ale z kvásku. Jsou výborné. Mizí celkem rychle. Kardamon jsem sehnala kupodivu u nás na trhu. Sice tu máme 8 stánků, ale paní mě mile překvapila :) Děkuji za recept

  • katchenaa

    Nezadělávala jsem kvásek zvlášť, pouze jsem do těsta dala půl kostky droždí, jak stojí v receptu, těsto vykyne i tak. :)

  • žofia

    skvely recept, len neviem kde robim chybu, cesto sa mi stale trha,je velmi krehke, ja robim zo spadlovej muky, je potrebne tam zmenit pomer, inak su skvele,

  • katchenaa

    Děkuji za komentář, Žofie! Napadá mě jen to, že by těsto mohlo být překynuté a proto se trhá… také bych ho příště zkusila více propracovat, popř. zkusit přidat ještě trochu mouky… :)

  • žofia

    dakujem za typ, viac muky teraz suuuu super, skvely recept, pridala som ku skorici aj kakao, syn povedal, ze ako z pekarne :), pekny den

  • Jana Vorisek

    Nemam moznost koupit cerstve kvasnice, jen susene, kolik mam dat na 500 gr mouky ??

  • Radka

    Vyborne, prave dopecene. Pouzila som susene drozdie, jeden balik. Dalsie skusim s raznym kvaskom.

  • Mária

    Mám otázku, či cesto naozaj musí kysnúť až dve hodiny, a ci majú uzlíky ešte raz podkysnúť pred vložením do rúry. Ďakujem. 🙂

  • katchenaa

    Není nutné, aby těsto kynulo celé dvě hodiny. Někdy stačí mnohem méně času, záleží na teplotě u vás doma. Je zkrátka potřeba, aby těsto nakynulo zhruba na dvojnásobek původní velikosti. :) Uzlíky na plechu nechávám kynout už jen chvíli, než se rozpálí trouba. Ať se daří!

  • ZuzkaB

    Dobrý večer,děkuji za úžasný recept. Uzlíky jsem pekla přesně dle vašeho návodu,akorát kvásek jsem si udělala zvlášť. Po upečení do 15 minut zmizely, jak všem chutnaly. Zuzka