Tento vynikající vaječný likér jsem před pár lety ochutnala u mé kolegyně na vánočním dýchánku, vzala jsem si recept a od té doby už pro nás Vánoce bez “vaječňáku” neexistují. :) Zkuste si ho také namíchat, netrvá to déle než deset minut.

Na cca 1,5l likéru budete potřebovat:

  • 6 žloutků
  • 150g moučkového cukru
  • 1 kondenzované mléko slazené
  • 1 kondenzované mléko neslazené
  • 1 vanilkový cukr
  • 500ml rumu
  • cca 150ml mléka

Nejprve si vezměte opravdu čerstvá vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky si dejte stranou, později je můžete použít třeba na makronky. :) Žloutky spojte s cukrem, moučkovým i vanilkovým, a důkladně vše vyšlehejte, abyste v likéru neměli hrudky.collage

Poté do žloutkové směsi přidejte salko a neslazené kondenzované mléko. Nakonec přilijte půllitr rumu a ochutnejte. Pokud se Vám likér zdá příliš silný, můžete ho zředit ještě trochou mléka. Pokud máte radši ostřejší chutě, nechte ho tak. :)collagle

Vaječný likér pomocí trychtýře a naběračky přelijte do čistých, nejlépe skleněných, lahví a dejte ho do lednice. Díky velkému množství alkoholu bude mít trvanlivost minimálně měsíc, po pár dnech se ještě trochu “usadí” a trochu zhoustne. Nejlepší je pít ho samotný, ale výborně chutná i třeba v kávě místo mléka. :) Také je to skvělý tip na vánoční dárek.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tak na zdraví! :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sharing is caring!