Pečivo,  Vánoce

Máslová vánočka s rozinkami a ořechy

Vánočku u nás jíme nejen o Vánocích. Ale až letos, tedy vlastně loni, jsem se do ní pustila vlastnoručně. A hned jsem jich napekla hromady. :) Je prostě skvělá a její pečení mě baví!

Připravte si:

  • 500g polohrubé mouky
  • 120g cukru
  • 100g másla
  • 1 lžíce sádla
  • 1 kostka droždí
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 250ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • hrst rozinek v rumu
  • hrst vlašských ořechů
  • vejce na potření
  • mandle na posypání

Droždí rozdrobte do mísy, utřete ho se lžicí cukru a nechte chvilku pracovat, po chvíli se směs stane tekutou. Přidejte trochu mléka (mělo by mít minimálně pokojovou teplotu), vejce a žloutek (taktéž ne přímo z lednice). Poté přidejte máslo, které rozpustíte i se lžicí sádla (vánočka pak bude vláčnější), mouku, sůl, cukr a zbytek mléka. Naposledy přidejte hrst nasekaných vlašských ořechů a rozinky naložené v rumu.

Důkladně těsto zpracujte (ručně hněťte alespoň deset minut), nesmí se lepit. Zřejmě budete muset přidat více mouky, ale přidávejte ji postupně podle potřeby. Nechte do 2-3 hodiny vykynout na teplém místě. Mísu s těstem nepřikrývám.

Vánočku pletu ze tří copánků, spodní díl ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a vrchní ze dvou. Když jsem vánočku pletla poprvé, pletla jsem jí z osmi pramenů. Tedy pokoušela jsem se o to. Ale přiznávám, že na tento druh pohybu mi zřejmě chybí v mozku kolečko. :) Ikdyž jsem se podívala na několik videí, stejně jsem nebyla schopná copánek uplést. Všechny ty rady typu “překřižte ruce a levou vezměte pravý pramen”, apod. mě akorát mátly. Dopadlo to tak, že manžel se mnou ztratil trpělivost a upletl ji sám. A stačilo mu k tomu shlédnout pár vteřin toho videa. :) No, nikdo není dokonalý. Proto jsem si našla jiný způsob pletení, který mi vyhovuje nejvíce.

Vykynuté těsto tedy rozdělte na devět dílů, z těch vytvořte prameny dlouhé cca 30-35cm. Rozprostřete před sebe čtyři prameny tak, jak vidíte na fotce, nahoře je dobře spojte můžete si na ně třeba položit i nějaké závaží, pokud se budou prameny rozplétat. Začněte tak, že dva prostřední prameny překřížíte (pravý přes levý), pak vezmete dva levé prameny a překřížíte opačně (levý přes pravý). Dva pravé prameny překřížíte stejně tak (levý přes pravý). Pak už jen celý postup opakujete. S těstem se skvěle pracuje, takže pokud se Vám něco nepovede, můžete copánek rozplést a začít znovu. Copánek ze tří pramenů asi zvládne každý a o vrchním smotku ze dvou pramenů ani nemluvím.

Upletený spodní díl položte na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed do něj hřbetem dlaně vytlačte rýhu, tu potřete rozšlehaným vejcem a do ní pak vložíte prostřední copánek. Do prostředního copánku poté udělejte rýhu také a do ní vložíte poslední copánek.

Poslední copánek zahrňte dospodu, aby se Vám vánočka v troubě nerozpletla a zapíchejte do ní pár rozpůlených špejlí. Vánočku to zpevní a až začne kynout, nezbortí se Vám na jednu stranu. Nechte ji ještě asi půl hodiny odpočívat na plechu a pomalu rozehřejte troubu na 190°C. Až těsně před vložením do trouby celou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.

Prvních deset minut vánočku pečte na 190°C, poté ztlumte teplotu na 160°C, přikryjte ji dalším pečicím papírem a pomalu dopékejte ještě 40 minut. Vánočku vyndejte z trouby, nechte vychladnout a můžete zakrojit. :) Dobrou chuť!

Sharing is caring!

2 komentáře