Toto vynikající cukroví, nebo možná spíše vánoční sušenky, jsem poprvé pekla loni. Inspiraci jsem si vzala z Apetitu a byla jsem nadšená z osvěžujícího citronu a z celkově výrazné kombinace chutí. Navíc je, dá se říci, i o trochu zdravější variantou klasického cukroví, protože neobsahuje bílý cukr a část mouky je nahrazena mandlovou moučkou.

Budete potřebovat:

  • 90g másla
  • 200g třtinového cukru
  • 120g namletých mandlí nebo mandlové moučky
  • 150g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 60ml citronové šťávy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na poprášení

Do mísy si nakrájejte máslo na menší kostky a nechte ho změknout. Mezitím si v mixéru si namelte mandle, můžete také použít kupovanou mandlovou moučku. Změklé máslo spojte s částí třtinového cukru (měl by být jemně namletý).
collakge

K máslu s cukrem přisypte zbývající část cukru, namleté mandle a vytvořte jakousi drobenku. K té pak přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru (nejlépe z biocitronu), citronovou šťávu a zakápněte asi lžičkou vanilkového extraktu. Naposledy k těstu přisypte mouku předem smíchanou s kypřicím práškem a rukama vytvořte soudržné těsto. Pokud bude třeba, ještě přidejte mouku. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočívat v lednici, nejlépe přes noc, aby se chutě jednotlivých ingrediencí krásně propojily.
collhage

Z uleželého těsta vyválejte maximálně půlcentimetrový plát a vykrajujte tvary podle libosti. :) Tato krásná vykrajovátka jsem pořídila loni v DM.collahge

Pečte při 160°C dorůžova a ještě horké sušenky poprašte moučkovým cukrem. Sušenky jsou poměrně dost křupavé, ale moc dobré. Loni byly křehčí a tipuji, že to bylo způsobeno tím, že jsem půlku třtinového cukru nahradila bílým. Vždycky mám pocit, že třtinový cukr v sušenkách zkaramelizuje a jsou pak více křupavé, ale možná je to hloupost. :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!