Pokud stále nemáte dost borůvkových receptů, mám pro Vás tip na další hříšnou dobrotu. :) Nahý borůvkový dort ze světlého piškotu a lehkého krému z mascarpone a šlehačky. Krém neobsahuje žádné máslo, tudíž se ho jen tak nepřejíte, ideální letní dezert.

Na korpus o průměru 19cm si připravte:

  • 5 vajec
  • lžíci vanilkového cukru
  • 150g krystalového cukru
  • kůru z jednoho citronu
  • 200g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 100ml oleje

na krém:

  • 250g mascarpone
  • 250ml smetany ke šlehání
  • cca 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • cca dvě hrsti borůvek

Oddělte si žloutky a bílky. Na piškotové korpusy ráda používám domácí vejce, mají pak hezčí a vyraznější nažloutlou barvu. Žloutky spolu s vanilkovým cukrem šlehejte tak dlouho, dokud se z nich nestane světlejší pěna. V další nádobě vyšlehejte bílky do sněhu, který je sice pevný, ale ještě ne natolik, aby tvořil špičky. Do sněhu přidejte cukr a dál šlehejte. coluhage

Poté spojte bílky a žloutkovou pěnu dohromady, opatrně stěrkou obě směsi promíchávejte. Dále přidejte citronovou kůru (použila jsem sušenou) a prosátou mouku spolu s kypřicím práškem. Nakonec do těsta přilijte olej a důkladně vše míchejte tak dlouho, dokud těsto nebude hladké.collagje

Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy (použila jsem formu o průměru 19cm), s formou klepněte o linku, aby v korpusu nezůstaly vzduchové bublinky a dejte ho péct do trouby vyhřáté na 160°C na asi 40 minut. Ke konci pečení doprostřed korpusu zpíchněte špejli, abyste se ujistili, že je opravdu hotový.collaggge

Korpus nechte chvíli vychladnout a pak ho překlopte dnem vzhůru na tác nebo talíř, na kterém budete chtít dort servírovat.

Než korpus zcela vychladne, připravte si krém. Ze smetany nejprve vyšlehejte pevnou šlehačku, do ní přidejte mascarpone, pár lžic cukru (záleží na Vaší chuti, kolik cukru do krému přidáte), špetku soli a vanilkový extrakt. Vše opatrně a krátce zamíchejte (pokud používáte robota, vyměňte metlu za nástavec na krémy). Krémové sýry typu lučina, mascarpone a ostatní nemají rády přílišné šlehání a krém by mohl být tekutější než si přejete. Nakonec do krému přidejte borůvky povařené ve lžíci vody a rozmixované tyčovým mixérem (samozřejmě už vychladlé). Povařit jsem dala asi tak dvě menší hrsti čerstvých borůvek. Borůvky krém krásně obarví do fialova, malé kousky rozmixovaných plodů ho hezky ozdobí. :) Do krému také můžete přidat šťávu z citronu, pokud by Vám v něm chyběla kyselejší chuť.collavge

Zcela vychladlý korpus dvakrát rozřízněte dlouhým nožem. Pokud se Vám nepodaří rozkrojit korpusy úplně rovnoměrně, pamatujte si, jak byla jednotlivá kola otočená, abyste dort po opětovném složení neměli nakřivo. Každý korpus poté promažte poctivou vrstvou krému. Krémem pak potřete celý dort kolem dokola, nejlépe širokou stěrkou.

Navrch nasypte pár čerstvých borůvek a pěkný letní dort je hotový! colvlage

Obvyklým problémem nahých dortů je to, že krém do druhého dne většinou popraská. Myslela jsem, že se to děje hlavně u hutnějších krémů, ale stalo se to i u tohoto. :) Naštěstí jsem ale v lednici měla zbytek krému, takže jsem na dort nanesla další tenkou vrstvu, která prasklinky skryla. Doporučuji Vám proto dort připravovat až v den, kdy ho hodláte sevírovat nebo darovat oslavenci. Případně si také odeberte trošku krému, abyste s ním v den D zlikvidovali případné škody.colloage

Dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA