Number cakes (a Letter cakes) neboli dorty ve tvaru čísel (a písmen) jsou trendem poslední doby. Jsou vzdušné, svěží, hezké na pohled a okamžitě je každému jasné, pro jakou příležitost byly upečeny. Svůj první number cake jsem upekla pro syna k pátým narozeninám, logicky tedy ve tvaru pětky. :) Korpusem byl kakaový piškot potřený malinovým rozvarem, krém tvarohový s mascarpone a čokoládou, a ozdoben byl barevnými makronkami a letním ovocem. A dle mého skromného názoru byl moc dobrý, tady je recept! :)

korpus:

  • 8 vajec
  • 280g cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 300g hladké mouky
  • 60g holandského kakaa
  • 170g slunečnicového oleje
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva

krém:

  • 300g mascarpone
  • 1 tučný tvaroh
  • 70g hořké čokolády
  • 30g smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti

malinový rozvar:

  • vanička malin (125g)
  • lžička kukuřičného škrobu
  • lžíce moučkového cukru
  • trocha citronové šťávy

na ozdobu:

  • čerstvé ovoce
  • makronky

Začněte korpusem. Žloutky oddělte od bílků, troubu rozpalte na 170°. Žloutky spolu s vanilkovým cukrem vymíchejte do pěny, ve vedlejší nádobě vyšlehejte bílky do sněhu, přidejte k nim cukr a ještě chvíli šlehejte. Žloutky a sníh opatrně spojte dohromady, spíše než metličkou směsi míchejte stěrkou, aby těsto zůstalo nadýchané. Dále přidejte olej a mouku předem smíchanou s kypřicím práškem. Vše opatrně, ale důkladně vymíchejte v hladké těsto a nalijte do ho dortové formy. Před vložením do trouby s formou párkrát klepněte o linku, aby v těstě nezůstaly vzduchové bublinky. Pečte zhruba půl hodiny (záleží na velikosti použité formy).

Velikost a tvar formy závisí na tom, jaký dort chcete upéct. (Na konci článku najdete pár tipů, jakým způsobem vykrájet i další čísla.) Konkrétně na tuto pětku jsem potřebovala jeden kulatý a jeden čtvercový korpus, uvedené množství těsta bylo dostatečné. Je lepší, když jsou korpusy spíše nižší, aby jednotlivá patra byla až příliš silná, dort už by nebyl tak vzdušný.

Po upečení a důkladném vychladnutí korpusy nakrájejte, přepulte a opatrně odkrojte i nejsvrchnější část, která nebývá moc vzhledná. Piškot je měkký, ale přesto se s ním dobře a snadno manipuluje. Pokud se stane, že zakrojíte špatně a nebo se plát roztrhne, celkem dobře se to dá nastavit dalším kouskem korpusu a zafixlovat krémem. :)

První patro připraveného a do konečného tvaru poskládaného piškotu potřete malinovým rozvarem nebo malinovým džemem. Rozvar jsem připravila tak, že jsem povařila vaničku malin (cca 120g) spolu se lžicí vody, vrchovatou lžicí moučkového cukru, lžičkou kukuřičného škrobu a troškou citronové šťávy. Rozvar jsem přepasírovala přes sítko, abych odstranila malinová jadérka.

Krém je velmi snadný a při jeho přípravě nehrozí téměř žádný kolaps. :) Nejprve vytvořte hladkou čokoládovou ganache rozpuštěním čokolády v horké smetaně ke šlehání. Čokoládu nechte zcela vychladnout.

V míse rozmíchejte mascarpone spolu s moučkovým cukrem. (Nejsem schopná Vám říct přesné množství, protože sladím pouze podle oka a spíše míň než víc, přidat cukr můžete vždycky.) Do oslazeného mascarpone přidejte čokoládu a nakonec opatrně vmíchejte plnotučný tvaroh. Krém přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou.

Spodní plát rovnoměrně pokryjte “slzičkami” krému, nejprve po obvodu, poté uprostřed. Na krém opatrně položte druhý plát a postup opakujte. Nakonec dort ozdobte podle Vaší fantazie. Já jsem použila makronky, syn je má moc rád, a také čerstvé ovoce. Často se ale zdobí i různými bonbony, čokoládou, sněhovými pusinkami, jedlými květy a podobně.

Z odkrojků a zbylého piškotu můžete udělat pár cakepopů, tedy dortových lízátek.

Pro sestru jsem také upekla magisterský dort, složení bylo naprosto stejné, pouze makronky byly čokoládové a lískooříškové (na mandle má alergii).

Pro inspiraci přikládám typy, jak vytvořit number cake ve tvaru dalších čísel.

zdroj: https://www.todaysparent.com/family/birthday-parties/how-to-make-number-birthday-cakes/

Ať se dorty daří! Přeji dobrou chuť!!

Sharing is caring!