Moučníky, koláče, buchty

Celozrnné muffiny

Doma momentálně jedeme na trochu zdravější vlně, takže tu pro Vás mám recept na zdravější a přesto stále chutné muffiny. :)

Na cca 12 velkých (nebo 24 malých) muffinů budete potřebovat:

  • 260g celozrnné mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 100g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 85g medu
  • 80ml rostlinného oleje
  • 60g jablečného pyré
  • 60ml pomerančové šťávy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 50g ořechů
  • 75g rozinek
  • 260g najemno nastrouhané mrkve
  • 140g strouhaných jablek
  • kakao

Je to úplně jednoduché. Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience kromě kakaa. Tedy mouku, sodu, koření (skořici, zázvor), sůl a třtinový cukr.  collagje

Do suché směsi přidejte vejce, med, olej, pomerančovou šťávu, jablečné pyré nebo přesnídávku a vanilkový extrakt. Nakonec do těsta vmíchejte nasekané ořechy, rozinky předem namočené ve vodě, nastrouhanou mrkev a nastrouhané jablko.

Všechny suroviny spojte a začněte jím plnit formy na muffiny. Do druhé poloviny těsta jsem přidala trochu holandského kakaa a musím říci, že kakaové muffiny mi chutnaly o trochu více. :)
collagem

Těsto tedy vlijte do vymazaných a vysypaných muffinových forem (popřípadě je můžete vyložit papírovými košíčky). Prvních pět minut muffiny pečte na 250°C, poté teplotu snižte na 175°C a pečte dalších 10-15 minut, dobu pečení přizpůsobte velikosti muffinů.colvlage

A zdravá svačina je hotová! Dobrou chuť! :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Petra

    Upekla jsem je a jsou opravdu moc chutne. Z nejakeho duvodu jsem si myslela, ze budou uvnitr suche,tak jsem nahoru jeste dala krem z mascarpone a medu, ale vubec to nebylo potreba. Takze, priste delam znovu, bez kremu a pridavam kakao! Dekuji za skvely recept :)

  • katchenaa

    Děkuji za komentář, Petro. :) Ano, také mě muffiny mile překvapily svou vláčností. A ty kakaové jsou ještě lepší. ;)