Přiznám se, že následující recept úplně nepatří mezi typ receptů, které bych vyhledávala. Proto jsem nevěděla, zda o něm vůbec psát. Ale nakonec jsem se rozhodla, že se s Vámi o tuto hříšnou dobrotu musím podělit. Když jednou tyto karamelky ochutnáte, nemůžete přestat! Je to kalorická bomba, ale vynikající! Zkuste je!

Připravte si:

  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka
  • 1/4 hrnku medu nebo rýžového sirupu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku kukuřičných lupínků
  • 50g čokolády

collagemm

Na pánvi nechte rozehřát půl hrnku másla. Poté přisypte půl hrnku třtinového cukru, sůl a vanilkový extrakt, med a vše rozmíchejte. Dále přidejte půl plechovky salka a opět míchejte. collagejn

Nejprve se máslo oddělí od kondenzovaného mléka, ale to je v pořádku. Za stálého míchání na pánvi vše zahřívejte, dokud nevznikne hmota, jakou vidíte na fotce vlevo nahoře. Celý proces by měl trvat asi pět minut. Pokud za sebou stěrka nechává v hmotě cestičku, pánev sejměte z vařiče a přimíchejte do karamelu cornflake nebo pufované rýžové cereálie. Vytvoří v karamelkách zajímavé křupavé prvky. :)

Hmotu pak přesuňte do pekáčku vyloženého alobalem (ideální velikost je cca 20x20cm) a širokou stěrkou uhlaďte povrch dohladka. Dokud je ještě hmota horká, nasypejte na ní nasekanou čokoládu nebo čokoládové čočky, chviličku počkejte, až čokoláda roztaje a opatrně ji rozetřete po celém povrchu.

collageb

Nakonec nechte karamel pár hodin v lednici, aby důkladně ztuhl (pro urychlení můžete použít i mrazák :)). Po ztuhnutí plát z pekáčku vyklopte, opatrně sejměte alobal, nakrájejte ho na menší karamelky a ty zabalte do nastříhaného pečicího papíru.

Opět se tato dobrota hodí i jako dárek či poděkování pro nějakého milovníka sladkostí.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přeji dobrou chuť!!!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA