Moučníky, koláče, buchty

Hruškový páj s karamelem

Koláče prostě k podzimu patří. Jablečné, hruškové, dýňové… Těm naposledy jmenovaným jsem bohužel na chuť ještě nepřišla, snad se to jednou změní. :) Ale dnes tu pro Vás mám úžasně hřejivý hruškový páj v kombinaci s karamelem. Podzim vůbec není špatné období!

Na velkou koláčovou formu o průměru cca 30cm budete potřebovat (koláč na fotografiích je z poloviny dávky, ve formě o průměru 19cm):

  • 320g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • špetku soli
  • 220g másla
  • 110g podmáslí

  • 5ks středních hrušek
  • 100g krystalového cukru
  • 30g hladké mouky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíci citronové šťávy

  • cca 200g karamelové omáčky – viz recept zde

  • vejce na potření
  • třtinový cukr na posypání

Těsto je stejné jako v receptu na jahodový koláč.

Mouku, sůl a cukr smíchejte dohromady. Přidejte změklé máslo spolu s podmáslím a rukama je dobře propracujte se suchými ingrediencemi. Pokud nemáte podmáslí, můžete ho v poměru 1:1 nahradit jogurtem a mlékem, tedy 55g jogurtu a 55g mléka. Zpracujte hladké těsto a dejte ho na půl hodiny odležet do lednice.

Mezitím oloupejte hrušky a nakrájejte je na menší kousky. V míse je promíchejte se skořicí, zázvorem, cukrem, moukou (tu můžete nahradit např. kukuřičným škrobem) a čerstvou citronovou šťávou. Hruškovou náplň dejte na chvíli stranou, ať se chutě hezky promísí.

Těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na poloviny a obě vyválejte na plát o průměru trochu větším než je průměr vaší koláčové formy. První plát na válečku opatrně přeneste do předem vymazané formy a upravte okraje. Přidejte nakrájené hrušky a polijte je karamelovou omáčkou (recept tu). Doporučuji ji před použitím na pár desítek sekund ohřát třeba v mikrovlnce, bude pak tekutější. Náplň přikryjte druhou polovinou těsta. Vrchní část můžete různě prořezat a z přebývajících okrajů můžete vykrájet třeba kytičky na ozdobu nebo uplést copánek kolem koláče.Páj potřete rozšlehaným vejcem a jemně posypte hrubším třtinovým cukrem. Pečte při 175°C zhruba 45-60 minut, podle velikosti Vaší formy.Přeji dobrou chuť! :)

Sharing is caring!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Hruškový páj s karamelem