Mrkváč je skvělý na všechny způsoby. Tato varianta je v podobě “buchty na plech”, takže příprava je snadná a rychlá. Je to takový ten typický snídaňový nebo poobědový moučník. Co je ale hlavní, je vynikající! Vyzkoušejte ho a uvidíte. :)

na plech nebo pekáč o velikosti cca 30x20cm si připravte:

  • 2 vejce
  • 180g třtinového cukru
  • 1lžička medu
  • 120g oleje
  • 130g polohrubé mouky
  • 1 lžičku sody
  • 1lžičku kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžičku skořice
  • 3-4 střední mrkve nastrouhané najemno
  • asi dvě hrsti nasekaných vlašáků

  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 200g lučina nebo gervais
  • 80g moučkového cukru
  • šťávu z limety nebo citronu

Nejprve na jemném struhadle nastrouhejte tři až čtyři střední mrkve a dejte je stranou. V míse pak vyšlehejte vejce a třtinový cukr do světlejší pěny, přidejte lžičku medu, popř. sirupu (zlatého, agávového,…) a olej. V další míse smíchtejte sypké ingredience, polohrubou mouku, jedlou sodu, skořici, kypřicí prášek a sůl, a tuto směs zapracujte do připravené pěny.

Poté přidejte nastrouhanou mrkev, která těsto krásně zvláční, a nakonec přisypte asi dvě hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
Těsto vlijte do pekáče nebo na menší plech a širokou stěrkou uhlaďte jeho povrch.

Pečte při 170°C zhruba půl hodiny, před vyndáním z trouby otestujte špejlí, zda je buchta dopečená.
Korpus nechte vychladnout a poté ho pomažte krémem, který připravíte smícháním tvarohu (raději mám tučný) s cukrem, k němu jemně vmíchejte čerstvý sýr (např. lučinu, gervais, philadelphii) a nakonec přidejte pár kapek citronové šťávy podle chuti.

Hotový mrkváč pak ozdobte několika nasekanými ořechy a dejte asi na hodinu vychladnout do lednice. Poté podávejte.

Přeji Vám dobrou chuť! :)

Sharing is caring!