![](http://avecplaisir.cz/wp-content/uploads/2017/09/DSC_0520-1.jpg)
Obrácený švestkový koláč
Tento recept bohužel neobsahuje fotopostup, bude Vám muset stačit slovní popis…:) O recept jsem se totiž původně neplánovala podělit, nicméně koláč jě vážně moc dobrý a vláčný, takže by to byla škoda. A švestek je zrovna teď všude dost!
Na koláčovou formu o průměru cca 20cm budete potřebovat:
- 80ml vody
- 120g třtinového cukru
- cca 350g švestek
- 70g másla
- 50g slunečnicového oleje
- 150g cukru
- 2 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z 1/2 citronu + pár kapek citronové šťávy
- 160g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 2 lžíce zakysané smetany
Inspiraci jsem čerpala z peknevypecenyblog.cz. :)
Nejdříve omyjte, rozpulte a vypeckujte švestky, budete potřebovat asi 12-15ks (cca 350g), záleží na velikosti. Rozpůlené švestky vyskládejte slupkou vzhůru do koláčové formy vymazané máslem.
V menším hrnci na středním plameni nechte v 80ml vody rozpustit 120g třtinového cukru. Vznikající karamel nemíchejte, vytvořily by se v něm hrudky, můžete pouze různě otáčet a naklánět hrnec či rendlík. Hotový karamel nalijte do formy na připravené švestky, rozehřejte troubu na 170°C a vytvořte těsto.
![](http://avecplaisir.cz/wp-content/uploads/2017/09/DSC_0533-1024x683.jpg)
Pečte při 170°C asi 45min. Koláč nechte ve formě chvilku vychladnout, poté ho překlopte na talíř.
Přeji dobrou chuť!
![](http://avecplaisir.cz/wp-content/uploads/2017/10/DSC_0902-1.jpg)
![](http://avecplaisir.cz/wp-content/uploads/2017/09/DSC_0203-2.jpg)
Jeden komentář
Lucie Tirbová
Dobrý den, peču dle Vašich receptů velmi často, ale musím říct, že tento koláč je naprostý TOP!!!