Moučníky, koláče, buchty

Obrácený švestkový koláč

Tento recept bohužel neobsahuje fotopostup, bude Vám muset stačit slovní popis…:) O recept jsem se totiž původně neplánovala podělit, nicméně koláč jě vážně moc dobrý a vláčný, takže by to byla škoda. A švestek je zrovna teď všude dost!

Na koláčovou formu o průměru cca 20cm budete potřebovat:

  • 80ml vody
  • 120g třtinového cukru
  • cca 350g švestek

  • 70g másla
  • 50g slunečnicového oleje
  • 150g cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z 1/2 citronu + pár kapek citronové šťávy
  • 160g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 2 lžíce zakysané smetany

Inspiraci jsem čerpala z peknevypecenyblog.cz. :)

Nejdříve omyjte, rozpulte a vypeckujte švestky, budete potřebovat asi 12-15ks (cca 350g), záleží na velikosti. Rozpůlené švestky vyskládejte slupkou vzhůru do koláčové formy vymazané máslem.

V menším hrnci na středním plameni nechte v 80ml vody rozpustit 120g třtinového cukru. Vznikající karamel nemíchejte, vytvořily by se v něm hrudky, můžete pouze různě otáčet a naklánět hrnec či rendlík. Hotový karamel nalijte do formy na připravené švestky, rozehřejte troubu na 170°C a vytvořte těsto.

Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem do pěny, přilijte olej a vyklepněte vejce. Přidejte vanilkový extrakt či trochu vanilkového cukru, šťávu a kůru z citronu a přisypte suchou směs předem smíchanou z hladké mouky, kypřicího prášku a soli. Nakonec do těsta přidejte zakysanou smetanu dle potřeby, minimálně dvě vrchovaté lžíce. Těsto vymíchejte dohladka a vlijte do formy na švestky s karamelem.

Pečte při 170°C asi 45min. Koláč nechte ve formě chvilku vychladnout, poté ho překlopte na talíř.

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!

Jeden komentář

  • Lucie Tirbová

    Dobrý den, peču dle Vašich receptů velmi často, ale musím říct, že tento koláč je naprostý TOP!!!