Kdybyste se mě zaptali, kterému jídlu nikdy nedokážu odolat, odpovím Vám, že kynutým koláčům. :) Ráda se s Vámi podělím o svůj oblíbený recept.

Na 12-15ks koláčků si připravte:

  • 500g polohrubé mouky
  • šálek vlažného mléka
  • 2 hrsti cukru
  • vejce + 1 žloutek
  • 125g rozehřátého másla
  • kůra z 1 citronu
  • 3 lžíce oleje
  • kostka droždí
  • povidla, tvaroh, mletý mák (+ rum, moučkový cukr, mléko)

na drobenku:

  • hrubá mouka
  • máslo
  • cukr
  • vejce na potření
  • máslo na potření

Všechny suroviny odvažte a smíchejte dohromady, není třeba nechávat vzejít kvásek. Vytvořte hladké těsto, ideální je, když bude trochu mastnější, ale určitě ne lepivé. Poté ho nechte kynout na teplém místě, hodina by měla stačit.

Během kynutí si připravte náplně koláčků. Povidla rozmíchejte s trochou rumu (pokud nechcete použít alkohol, můžete ho nahradit vodou) a tvaroh vyšlehejte s moučkovým cukrem a pár kapkami mléka. Mák povařte s mlékem, moučkovým cukrem a špetkou muškátového oříšku. Všechny ingredience přidávám “podle oka”, takže je těžké odhadnout gramáže, ale na 50g máku by Vám mělo stačit asi 50g moučkového cukru a 150-200ml mléka.

collagez

Nakynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných bochánků. Každý z nich válečkem vyválejte na placku silnou asi tak jeden centimetr. Pokud nejste úplně spokojeni s výsledným tvarem koláčku, můžete ho pomocí široké skleničky vykrojit do ideálního kruhu.

collageh

Okraje koláčků na plechu potřete rozšlehaným vejcem a koláčky, které nebudou mít makovou náplň, potřete povidly. Pod tvaroh se povidla skvěle hodí, mák je nejlepší sám o sobě.

Poté koláčky posypte drobenkou, kterou jste vytvořili z přibližně stejného množství změklého másla, hrubé mouky a krystalového cukru. Dávám o trochu více hrubé mouky, aby se drobenka upekla spíše dokřupava.

collagej

Koláčky pečte při 175°C dokud nechytí krásnou zlatavou barvu. Horké koláčky potřete rozpuštěným máslem s kapkou rumu, aby byly voňavé.kynuté koláče

Dobrou chuť!kynuté koláče

kynuté koláčeZ těsta můžete také vytvořit dva velké koláče a ozdobit je dle fantazie. :)

Sharing is caring!