Máte doma zásoby mandarinek, ale už na ně ani nemáte chuť, protože se jimi cpete nepřetržitě od Mikuláše? :) Zkuste mandarinky zužitkovat trochu jinak a povyšte je na dezert!

Na malý cheesecake (ten na fotografiích má průměr 17cm) budete potřebovat:

na mandarinkovou omáčku:

  • 100g krystalového cukru
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 150ml mandarinkové šťávy
  • šťávu z jednoho citronu
  • 40g másla

korpus:

  • 100g máslových sušenek
  • půl lžičky skořice
  • 50g másla

náplň:

  • 200g ricotty
  • 200g řeckého jogurtu
  • 1 vejce
  • 40g krystalového cukru
  • vanilku
  • šťávu z jedné mandarinky
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 plátek želatiny

Nejprve si uvařte mandarinkovou omáčku, je to v podstatě stejné jako příprava lemon curdu. Veškeré ingredience dejte do hrnce a za stálého míchání povařte do mírného zhoustnutí. Pozor, abyste ji nevařili déle než je nutné, vejce by se srazila. Omáčku poté odstavte, nechte ji vychladnout a přitom občas zamíchejte.

Nutno dodat, že záleží na tom, jakou chuť mají použité mandarinky. Pokud jim chybí kyselost, možná bude třeba přidat více citronové šťávy, aby měla omáčka tu správnou chuť, a naopak.

Dále rozemelte máslové sušenky se skořicí a zapracujte do nich rozehřáté máslo. U klasických máslových sušenek mám vyzkoušeno, že másla dávám polovinu gramáže sušenek, takže na 100g sušenek 50g másla, například u věnečků už je potřeba poměry trochu změnit. :) Sušenkovou drobenku namačkejte do dortové formy (ja jí vespod vykládám pečicím papírem, aby se pak dort dal snadno přesunout na talíř).

Náplň se podobá mé oblíbené cheesecakové. :) Ricottu mám v cheesecaku ze všech čerstvých sýrů nejraději, je opravdu lehká a nebude Vám po ní těžko jako třeba po mascarpone. Ačkoliv, takový poctivý a hutný cheesecake z mascarpone občas také není špatný.. :)

Vyšlehejte tedy dohladka ricottu, řecký sýr, vejce, cukr a vanilku (ať už extrakt nebo cukr). Nakonec přidejte čerstvou šťávu vymačkanou z jedné mandarinky a poloviny citronu.

Náplň nalijte na připravený korpus a dejte péct přibližně na 30-40 minut při 160°C. Hotový cheesecake se bude třást jako želé, ne jako tekutina. :)

Cheesecake nechte chvilku vychladnout a pusťte se do posledního kroku přípravy. Do menšího rendlíku dejte přibližně dvě lžíce studené vody (zkrátka aby bylo pokryté dno) a do ní namočte jeden plátek želatiny. Nechte ji nabobtnat, trvá to pár minut. Potom želatinu ve vodě lehce zahřejte (ale nevařte), dokud se zcela nerozpustí. Do želatiny rychle zamíchejte lžíci mandarinkové omáčky, aby želatina nezačala tuhnout. Želatinu nakonec zamíchejte do zbytku mandarinkové omáčky a vlijte na vršek cheesecaku. Celý dort dejte na pár hodin ztuhnout do lednice a máte hotovo. :)

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!