Dorty,  Moučníky, koláče, buchty

Mrkvový dort

Mrkvový dort s jemným krémem z čerstvého sýra je skvělý vynález! Má úžasnou a zajímavou chuť, je vláčný a krém chutná prostě nepopsatelně. :) Určitě zachutná každému, kdo ho zkusí. Možná jen starším ročníkům předem neprozrazujte hlavní ingredienci, pro některé z nich je prostě mrkev v dortu nepřijatelná. :)

Na korpus o průměru minimálně 26cm (do menších forem doporučuji péct z poloviny množství) si připravte:

  • 4 vejce
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 lžičky medu (nebo sirupu – agávového, zlatého, javorového,…)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (cca 8ks)
  • 1 hrnek nasekaných ořechů

Na krém:

  • 500g čerstvého sýra typu lučina
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce másla

Tento recept byl převzat z časopisu Apetit.

Ve větší míse utřete vyšlehejte do pěny vejce spolu s třtinovým cukrem, k nim poté přidejte dvě lžičky sirupu. Můžete přidat jakýkoliv máte zrovna po ruce, já jsem dala agávový, ale lze použít také javorový, zlatý sirup nebo klidně med. Dále přidejte suché přísady, tedy mletou skořici, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a polohrubou mouku. Je lepší si všechny suché ingredience smíchat předem ve vedlejší míse.

Přilijte rostlinný olej, ideálně slunečnicový, vše promíchejte v hladkou hmotu a přidejte mrkev nastrouhanou najemno. Tři hrnky nastrouhané mrkve odpovídají zhruba osmi až deseti kusům středně velkých mrkví. Na úplný závěr do těsta přimíchejte hrnek mletých nebo jemně nasekaných ořechů. Těsto vlijte do vymazané a vysypané (místo hrubé mouky jsem k vysypání použila ořechy) formy a pečte zrhuba hodinu v troubě vyhřáté na 175°C. Tato dortová forma má průměr 19cm, pekla jsem z poloviny surovin.

Mezitím, co se peče korpus, si připravte krém. V míse nechte změknout dvě lžíce másla, přidejte asi třičtvrtě hrnku moučkového cukru, citronovou šťávu a půl kila čerstvého sýra. Výborně se hodí lučina, gervais nebo philadelphia. Všechno vyšlehejte do hladkého krému (ale nešlehejte zase příliš, aby krém nezhrudkovatěl).

Upečený a vychladlý (!) korpus překrojte na poloviny, bohatě potřete krémem, vršek posypejte ořechy a dejte ho odpočívat do lednice alespoň na hodinu. Krémem můžete potřít i boky dortu, ale mně se více líbil takto nahý. :)

Přeji Vám dobrou chuť! 

Sharing is caring!

4 komentáře

  • Lucie

    Zdravím,máte chybu u oleje, určitě tam přijde víc, jelikož je to úplně suché, tak děkuji, že jsem se do toho poustela s chuti, ale ta mě díky Vám přešla. Neumíte ani opsat recept.

  • katchenaa

    Děkuji za názor, Lucie. :) Zřejmě jste měla málo šťavnaté mrkve, já mrkváč peču podle tohoto receptu stále a bez problému.

  • Lucie

    Ještě jsem nepekla, ale na 2 hrnky mouky je 3/4 hrnku oleje dostačující

  • Jana Tomášková

    Dobrý den,recept je výborný👌😋,já ho teda suchý neměla, myslím si, že paní Lucie si spíše spletla poměr oleje sama, jelikož je výborný,ono už jen tou mrkví je korpus vláčný,plus olej a já dala vlašské ořechy, je to ňamka👍😁😋. Já krém udělala z tvarohu a smetany👍. Takže moc děkuji za výborný recept😊🌷