Od sestry jsem dostala za úkol upéct dort pro jejího přítele. Zadání bylo jasné, musí být extra čokoládový, s ohromným množstvím máslového krému a musí být ozdoben kinder čokoládkami. Protože oslavenec je profesionální sportovec a má opravdu velký apetit, vznikl poctivý dort plný čokolády, másla a cukru. Ale o narozeninách se na kalorie nehledí! :)čokoládový dortNa dort o průměru 25cm budete potřebovat (*v závorkách jsou poměry surovin na nižší korpus, viz text níže):

  • 220g kvalitní čokolády na vaření  (150g čokolády)
  • 220g másla (150g másla)
  • 250g cukru (170g cukru)
  • 9 vajec (6 vajec)
  • 220g hladké mouky (150g hladké mouky)
  • 3 lžičky kypřicího prášku (2 lžičky kypřicího prášku)

krém:

  • 500ml mléka (250ml mléka)
  • 2 vanilkové pudinky (1 vanilkový pudink)
  • 80g cukru (40g cukru)
  • 1 vanilkový cukr (1 vanilkový cukr)
  • 200g másla (100g másla)
  • 100g čokolády
  • kinder čokolády, kinder vajíčka, kinder bueno,…

    nižší korpus, z dortové formy o průměru 25cm

Poměry jednotlivých surovin jsou přepočítané, aby byl korpus vyšší a dort se dal rozkrojit dvakrát, v původním receptu všeho bylo o trochu méně. Pokud Vám bude stačit nižší dort pouze s jedním průřezem, v závorce jsou původní gramáže surovin. Množství krému je také dvojnásobeno, takže pokud máte radši lehčí dorty, raději se držte původního receptu v závorce. :)

Protože měl být dort čokoládový, použila jsem do korpusu opravdu čokoládu místo toho, abych ho jen obarvila kakaem. Pokud ale chcete, aby byl korpus ještě tmavší, můžete část mouky nahradit právě holandským kakaem.

Nejprve tedy vyšlehejte změklé máslo spolu s cukrem do pěny, postupně přidávejte žloutky. Bílky dávejte stranou, později je budete potřebovat na sníh. Po chvíli Vám vznikne hutný žloutkový krém. Nyní ve vodní lázni pomalu rozehřejte čokoládu na vaření a vmíchejte ji do směsi ze žloutků a másla. Dále přidejte mouku s kypřicím práškem. Dejte si záležet a každou další ingredienci do těsta důkladně vmíchejte. Směs bude hodně hutná, ale nebojte se, sníh celé těsto krásně provzdušní. Nakonec si tedy z bílků připravte pevný sníh a osmičkovým pohybem ho stěrkou vmíchejte do čokoládového základu. Teď už jen celé těsto vylijte do vymazané formy a jemně s ní bouchněte o prkénko, aby se uvolnil vzduch, který v těstě je. Ještě před vložením do trouby párkrát párátkem píchněte do středu korpusu, aby se při pečení tolik nenafoukl.

Pečte při 175°C asi 45 minut. Ke konci pečení korpus několikrát otestujte zapíchnutím špejle. Pokud je suchá, korpus je upečený a můžete ho z trouby vyndat. Upečený korpus překlopte na talíř dnem vzhůru, abyste nahoře neměli vyboulenout plochu, a nechte ho vychladnout.collage..

Mezitím, než korpus vychladne, si připravte krém. Z půllitru mléka, dvou balení pudinku a cukru uvařte hustý pudink. Ten poté míchejte do vychladnutí, aby se na něm nevytvořil „škraloup“. Do vychladlého pudinku nakonec postupně přimíchávejte změklé máslo. Pokud má krém stále hrudky, usnadněte si práci mixérem, ten krém vyšlehá dohladka.

Když je korpus úplně vychladlý, opartně ho rozkrojte dlouhým nožem na tři pláty. Korpus je měkký, přesto pevný a dobře se s ním pracuje. Pro ozvláštnění dortu můžete jednotlivé pláty potřít třeba meruňkovou marmeládou, já jsem ji ale tentokrát vynechala.

Krémem potřete oba pláty a posledním dort přiklopte.collage2..

Opět si rozehřejte čokoládu na vaření s kouskem másla (cca 30g) a pár lžicemi vody. Tuto čokoládovou polevu opatrně rozetřete na vršku dortu, roztírejte nejlépe širokou stěrkou dokola.

Nakonec jen dort ozdobte nakoupenými čokoládkami dokud je ještě čokoládová poleva měkká, záleží na Vaší fantazii.

Pak už jen nechte dort odpočinout na chladném místě, aby čokoláda ztuhla, a máte hotovo. :) Je to snazší než se zdá!čokoládový dort

Přeji dobrou chuť! Váš dort bude mít určitě stejný úspěch jako ten můj.

čokoládový dort