Dietní makovec
Recept na tento makovec mě velmi mile překvapil. Skutečnost, že “moučník” neobsahuje žádnou mouku ani cukr, vůbec neovlivnila jeho chuť. :) Je moc dobrý a přesto dietní. Pokud patří mák mezi Vaše oblíbené pochutiny, vyzkoušejte ho.
Připravte si:
- 200g mletého máku
- 200g tvarohu
- 300g strouhaných jablek
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4 vejce
- 2 lžíce medu
Je to snadné, přesnadné. :) V míse zkrátka smíchejte žloutky, mletý mák, tvaroh z vaničky, nahrubo strouhaná jablka, prášek do pečiva a med. Je dobré použít nějaká chuťově výraznější jablka, mně se osvědčila taková ta šťavnatá sladkokyselá (moje momentálně oblíbená odrůda braeburn).
Pekla jsem z poloviční dávky, proto na fotce vidíte pouze dva žloutky. Brzy jsem litovala, že jsem makovce neupekla více… :)
Nakonec do těsta opatrně přimíchejte pevně vyšlehaný sníh ze zbylých bílků.
Těsto přesuňte do dortové formy nebo do jakékoliv jiné, uhlaďte povrch a pečte při 170°C asi hodinu.
Hotový makovec nechte chvilku vychladnout a můžete ho podávat se smetanovým či tvarohovým krémem, lemon curdem či s čerstvým ovocem. Určitě je ale jedlý i samotný. :)
Přeji dobrou chuť!
7 komentáře
Adéla
Krásné výtvory:-D Jen recept na lemon curd nevidím:-D
katchenaa
Mám v plánu ho napsat, ale zatím jsem to nestihla. :)) Každopadně v receptu na limetkové tartaletky je popis, jak vyrobit “lime curd”, takže vyměňte limetky za citrony, vypusťte z receptu smetanu a lemon curd je na světě. :) http://avecplaisir.cz/limetkove-tartaletky/
Lenka Baumeister
Makovnik peču už podruhé a je výborný😍.Moc díky za tento recept.
Majda
Chtěla bych se zeptat, na jakou formu je dávka ze 4 vajec? Příp. jakou formu používáte pro tu poloviční dávku? Díky moc za odpověď!
katchenaa
Na poloviční dávku jsem použila formu o průměru 19cm, na plnou bych použila cca 23-25cm. Ale klidně použijte i menší, makonec bude prostě jen vyšší. :)
Majda
Děkuju za odpověď, mám doma právě jen 22 cm, tak jsem řešila, jakou dávku upéct :-) Díky!
Tereza
U nás se stal stálicí :) Děkuji za recept