Recept na tento makovec mě velmi mile překvapil. Skutečnost, že „moučník“ neobsahuje žádnou mouku ani cukr, vůbec neovlivnila jeho chuť. :) Je moc dobrý a přesto dietní. Pokud patří mák mezi Vaše oblíbené pochutiny, vyzkoušejte ho.

Připravte si:

  • 200g mletého máku
  • 200g tvarohu
  • 300g strouhaných jablek
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 2 lžíce medu

Je to snadné, přesnadné. :) V míse zkrátka smíchejte žloutky, mletý mák, tvaroh z vaničky, nahrubo strouhaná jablka, prášek do pečiva a med. Je dobré použít nějaká chuťově výraznější jablka, mně se osvědčila taková ta šťavnatá sladkokyselá (moje momentálně oblíbená odrůda braeburn).

Pekla jsem z poloviční dávky, proto na fotce vidíte pouze dva žloutky. Brzy jsem litovala, že jsem makovce neupekla více… :)

Nakonec do těsta opatrně přimíchejte pevně vyšlehaný sníh ze zbylých bílků.

Těsto přesuňte do dortové formy nebo do jakékoliv jiné, uhlaďte povrch a pečte při 170°C asi hodinu. 

Hotový makovec nechte chvilku vychladnout a můžete ho podávat se smetanovým či tvarohovým krémem, lemon curdem či s čerstvým ovocem. Určitě je ale jedlý i samotný. :)

Přeji dobrou chuť!