Trendem poslední doby jsou nahé dorty neboli “naked cakes”, tedy dorty bez jakéhokoli potahu nebo posypu na bocích. Zkrátka je vidět korpus i krém. Pokud hledáte inspiraci na dětský narozeninový dort, zkuste upéct právě tohoto “naháče”. :) Obsahuje lehký světlý piškot s jemnou citronovou příchutí, pudinkový krém, který mají děti rády, a čerstvé ovoce. Dozdobit ho můžete dle Vašeho vkusu a fantazie.

Na menší dort o průměru 19cm budete potřebovat:

  • 5 menších vajec
  • vanilkový cukr
  • 160g cukru
  • kůru z jednoho citronu
  • šťávu z půlky citronu
  • 200g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100g slunečnicového oleje
  • 500ml mléka
  • 80g cukru krupice
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250g másla
  • ovoce na ozdobu

Uvedené množství surovin je vhodné spíše pro menší dortovou formu, pro velký dort jako na fotce (průměr 25cm) doporučuji použít dvojnásobné množství.collageghv

Žloutky spolu s vanilkovým cukrem vymíchejte do pěny, ve vedlejší nádobě vyšlehejte bílky do sněhu, přidejte k nim cukr a ještě chvíli šlehejte. Žloutky a sníh opatrně spojte dohromady, spíše než metličkou směsi míchejte stěrkou, aby těsto zůstalo nadýchané. Dále přidejte olej, citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu), citronovou šťávu a mouku s kypřicím práškem. Vše opatrně, ale důkladně vymíchejte v hladké těsto a nalijte do ho dortové formy. Před vložením do trouby s formou párkrát klepněte o linku, aby v těstě nezůstaly vzduchové bublinky.

collagenoinoin

Pečte při 160°C asi 40 minut. Po upečení korpus překlopte dnem vzhůru, abyste vršek korpusu měli krásně plochý. Korpusy jsem pekla dva, protože po upečení se mi zdálo, že jeden je málo, chtěla jsem mít dort vysoký. Průměr použité formy byl 25cm. Lituji, že jsem každý korpus ještě nerozpůlila, aby měl více vrstev a více krému. Vám to proto vřele doporučuji a já mám zkušenost pro příště. :)

Korpus rozřízněte a každý plát pomažte marmeládou, nejlépe jahodovou, rybízovou, malinovou, prostě nějakou červenou. :)collagekjop

Nyní si připravte krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku s vanilkovou příchutí uvařte hustý pudink. Míchejte do vychladnutí, aby se nevytvořil škraloup. Do zcela vychladlého pudinku poté přimíchejte změklé máslo (ideální je nechat ho alespoň hodinu povolit v pokojové teplotě). Pokud máte rádi hutné, máslové krémy, můžete přidávat máslo podle chuti.

Krémem pomažte každý plát a záměrně nahrňte velké množství do krajů. Až na vstvu položíte další korpus, krém Vám vyleze přes okraje a budete ho moci rozetřít po bocích dortu, použijte k tomu širokou stěrku.

collageztNa závěr už jen dort dozdobte čerstvým ovocem, svíčkami nebo třeba vlaječkami se jménem zavěšenými na ozdobných brčkách tak, jak vidíte na fotce. Můžete ozdobit celou plochu dortu nebo pouze část a zbytek třeba můžete posypat barevným sypaním. Ale pozor, dort posypte až v den oslavy, aby se Vám kuličky přes noc nerozpustily a neobarvily krém.

collagezg

Přeji dobrou chuť a všechno nejlepší k narozeninám! :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERANíže: další dort upečený podle stejného receptu :)