Výsledkem tohoto receptu byly původně cupcaky, chtěla jsem je upéct pro maminku k narozeninám. Na poslední chvíli jsem si to ale rozmyslela a upekla jsem dort. :) Přece jen je o trochu slavnostnější a honosnější nez cupcaky. A nutno říct, že je i luxusní, úplně předčil má očekávání! Měkký korpus, lehký smetanový krém a křehké makronky k tomu.

na dort o průměru 19cm budete potřebovat:

na korpus:

  • 200g cukru
  • 3 vejce
  • lžíci vanilkového cukru
  • 120g oleje
  • 150ml mléka
  • 280g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

na krém:

  • 400ml smetany ke šlehání
  • 80g moučkového cukru
  • želatinový ztužovač nebo plátkovou želatinu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

na kávový sirup:

  • 80g cukru
  • 80ml silného espressa

na karamelovou polevu:

  • 90 g třtinového cukru
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • špetku soli

na cca 15 makronek:

  • 47g mletých mandlí
  • 80g moučkového cukru
  • 1 lžíci mleté kávy
  • 1 velký bílek
  • 25g krystalového cukru
  • 70g tmavé čokolády
  • 90ml smetany ke šlehání
  • lžíci instantní kávy

Začněte korpusem. Nejprve vyšlehejte vejce a cukr do světlé pěny, k té poté přilijte olej a přisypte hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Naposledy přidejte mléko.

Míchejte tak dlouho, dokud nevytvoříte hladké těsto. Konzistence by měla být zhruba taková, jakou vidíte na fotce, těsto by mělo pomalu stékat „po stužce“ dolů. Těsto vlijte do dortové formy a dejte do trouby vyhřáté na 175°C. Ve chvíli, kdy zprostředka korpusu vytáhnete špejli suchou, je hotov. :) Korpus překlopte na talíř dnem vzhůru, abyste vyboulenou část měli vespod, a nechte ho důkladně vychladnout.

Dále si připravte silný cukrovo-kávový rozvar. V rendlíku přiveďte obě ingredience k varu a počkejte, dokud se krystalky cukru zcela nerozpustí. Poté rozvar odstavte a nechte vychladnout, později ho použijete na zvlhčení korpusu.

Než korpus zcela vychladne, můžete se vrhnout do přípravy makronek. Postup přípravy naleznete zde, pouze místo kakaa do suché směsi přidejte mletou kávu a do čokoládové ganache, kterou budete makronky slepovat, přidejte lžíci instantní kávy.

Krém připravíte vyšleháním vysokoprocentní smetany, ke které přidáte moučkový cukr. Želatinový ztužovač za studena rozmíchejte dle návodu v trošce vody a poté ho přidejte a zašlehejte do krému. Krém byste pak neměli nechat dlouho stát, je dobré ho co nejdříve namazat na dort. Pokud neseženete přímo tento ztužovač, můžete použít třeba i plátkovou želatinu, připravte ji dle návodu na obalu a poté vlijte do krému.

Vychladlý korpus rozkrojte na tři pláty, každý z nich alespoň jednou potřete kávovým rozvarem a naplňte krémem. Krém rozetřete i po bocích dortu, vynechte pouze vrchní plát. Na něj patří karamelová poleva.

Její příprava je opravdu snadná. V rendlíku zahřívejte cukr a smetanu se špetkou soli tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs ještě zhruba osm minut vařte při stálém míchání, karamel by měl zhoustnout.

Karamel nechte chviličku vychladnout, opatrně ho nalijte na dort a ten nechte odpočinout v lednici. Makronky na něj naaranžujte až později, až bude karamel pevnější (nikdy ale neztuhne zcela). Dort ještě můžete ozdobit několika kávovými zrnky a máte hotovo!

Přeji dobrou chuť!