Máte rádi koblihy? A taky Vás vždycky naštve, když náhodou narazíte na kus, který zapomněli naplnit marmeládou? Usmažte si koblihy doma a budete mít jistotu, že narazíte na Vaši oblíbenou náplň! :)

Na asi deset koblih si připravte:

  • 500g hladké mouky
  • 30g droždí
  • 40g cukru
  • 40g másla
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • 250ml vlažného mléka
  • špetku soli
  • kůru z jednoho citronu
  • džem, nutellu na náplň

Jako první nechte z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka vzejít kvásek, bude to trvat pár minut než se objeví bublinky.

Ve vedlejší míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s cukrem do pěny, poté přidejte žloutky, mléko a kvásek. Dále přidejte rum, sůl, citronovou kůru a mouku. Vše důkladně zpracujte v hladké těsto a nechte kynout.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po přibližně dvou hodinách můžete začít s těstem pracovat. Vyválejte ho na silnější plát (klidně silnější než mám na fotkách já, koblihy pak budou krásně kulaté) a skleničkou nebo hrnkem se širším hrdlem začněte vykrajovat kolečka, na každou koblihu použijete dvě. collageh

Na polovinu vykrojených koleček naneste náplň a každé vždy přikryjte kolečkem druhým. Vezměte hrneček s užším hrdlem a ještě jednou obě kolečka vykrojte. Obě těsta se tím pevně spojí a neměly by se při smažení rozlepovat.collagehuh

Koblížky osmažte dozlatova z obou stran ve vysoké vrstvě oleje (ideálně kokosového, který se nepřepaluje).collagehv

Koblihy nechte chvíli vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přeji dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sharing is caring!