Možná už jste, stejně jako já, přejedeni všech těch skvělých kynutých i nekynutých borůvkových koláčů a máte chuť dát si zase něco o trochu zdravějšího. Přináším Vám recept na křupavý rybízový koláč, trochu připomíná zapékané müsli s rybízovým džemem. :)

na velkou koláčovou formu budete potřebovat:

  • 150g ovesných vloček
  • 120g polohrubé mouky
  • 160g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce mleté skořice
  • špetku soli
  • 1 zralý banán
  • 120g másla
  • 500g rybízu (popř. lesní směsi)
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce vody

V míse promíchejte všechny suché ingredience, tedy vločky, mouku, třtinový cukr, jedlou sodu, skořici a sůl. collaúokoúge

K nim poté přidejte rozmačkaný zralý banán. Jednou jsem koláč pekla i bez banánu, nějak se mi poslední dobou ve sladkých moučnících přejedl, a koláč se povedl i tak, byl možná o trochu sušší a křupavější, ale pohromadě držel. :) Naposledy do těsta vlijte rozpuštěné máslo.

Hmotu namačkejte do koláčové formy s odnímatelnými boky a zvedněte okraje korpusu.

Korpus dejte zapéct do trouby vyhřátě na 175°C asi na deset až patnáct minut.collakmge

Mezitím si připravte náplň. Rybíz očistěte, omyjte a přesuňte do malého rendlíku. Jak vidíte, přidala jsem k němu i pár borůvek, které mi tu zbyly. K ovoci přidejte dvě lžíce cukru, vody a přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud směs nezačne mírně houstnout a poté odstavte.c§ůollage

Ovocnou směs vlijte na předpečený korpus a opět dejte celý koláč do trouby, pečte dalších přibližně dvacet minut, dokud nebude mít koláč krásné zlatavé okraje.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť!  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sharing is caring!