Rybízový koláč z ovesných vloček
Možná už jste, stejně jako já, přejedeni všech těch skvělých kynutých i nekynutých borůvkových koláčů a máte chuť dát si zase něco o trochu zdravějšího. Přináším Vám recept na křupavý rybízový koláč, trochu připomíná zapékané müsli s rybízovým džemem. :)
na velkou koláčovou formu budete potřebovat:
- 150g ovesných vloček
- 120g polohrubé mouky
- 160g třtinového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce mleté skořice
- špetku soli
- 1 zralý banán
- 120g másla
- 500g rybízu (popř. lesní směsi)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce vody
V míse promíchejte všechny suché ingredience, tedy vločky, mouku, třtinový cukr, jedlou sodu, skořici a sůl.
K nim poté přidejte rozmačkaný zralý banán. Jednou jsem koláč pekla i bez banánu, nějak se mi poslední dobou ve sladkých moučnících přejedl, a koláč se povedl i tak, byl možná o trochu sušší a křupavější, ale pohromadě držel. :) Naposledy do těsta vlijte rozpuštěné máslo.
Hmotu namačkejte do koláčové formy s odnímatelnými boky a zvedněte okraje korpusu.
Korpus dejte zapéct do trouby vyhřátě na 175°C asi na deset až patnáct minut.
Mezitím si připravte náplň. Rybíz očistěte, omyjte a přesuňte do malého rendlíku. Jak vidíte, přidala jsem k němu i pár borůvek, které mi tu zbyly. K ovoci přidejte dvě lžíce cukru, vody a přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud směs nezačne mírně houstnout a poté odstavte.
Ovocnou směs vlijte na předpečený korpus a opět dejte celý koláč do trouby, pečte dalších přibližně dvacet minut, dokud nebude mít koláč krásné zlatavé okraje.
Dobrou chuť!