Věřící sice nejsem, ale jidáše peču každý rok. :) Mám je totiž moc ráda! Navíc Vám provoní celý byt. Podle tradice by se sice měly péct na Zelený čtvrtek, ale určitě se nic nestane, pokud je upečete třeba na Velký pátek nebo na Bílou sobotu.

Na cca 40ks jidášů budete potřebovat:

  • 500g hladké mouky
  • 40g droždí
  • 60g cukru
  • 300ml smetany na vaření (12%)
  • 2 žloutky
  • 150g másla
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • vejce na potření

Ze lžíce cukru, mouky, trošky smetany a droždí nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi deset minut než se objeví bublinky.

Poté do těsta zapracujte zbytek surovin a hněťte, dokud těsto nebude příjemné a nelepivé , v případě potřeby ho podyspávejte moukou. Hotové těsto nechte kynout asi dvě hodiny na teplém místě.collageouih

Poté si těsto rozdělte na 40 stejných dílků (nebo můžete z těsta jen trhat kousky podle oka) a každý vyválejte na tenký pramen, který smotejte do jednoho z tvarů, který vidíte na fotkách. Mají symbolizovat provaz, na kterém se Jidáš oběsil. collageopji

Každý kousek na plechu potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v troubě vyhřáté na 180°C asi deset minut.collages

Jidáše můžete podávat pokapané medem nebo jen tak. :) Jsou vynikající.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť!

jidáše

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA