Jidáše
Věřící sice nejsem, ale jidáše peču každý rok. :) Mám je totiž moc ráda! Navíc Vám provoní celý byt. Podle tradice by se sice měly péct na Zelený čtvrtek, ale určitě se nic nestane, pokud je upečete třeba na Velký pátek nebo na Bílou sobotu.
Na cca 40ks jidášů budete potřebovat:
- 500g hladké mouky
- 40g droždí
- 60g cukru
- 300ml smetany na vaření (12%)
- 2 žloutky
- 150g másla
- kůra z 1 citronu
- 2 lžičky citronové šťávy
- vanilkový cukr
- špetka soli
- vejce na potření
Ze lžíce cukru, mouky, trošky smetany a droždí nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi deset minut než se objeví bublinky.
Poté do těsta zapracujte zbytek surovin a hněťte, dokud těsto nebude příjemné a nelepivé , v případě potřeby ho podyspávejte moukou. Hotové těsto nechte kynout asi dvě hodiny na teplém místě.
Poté si těsto rozdělte na 40 stejných dílků (nebo můžete z těsta jen trhat kousky podle oka) a každý vyválejte na tenký pramen, který smotejte do jednoho z tvarů, který vidíte na fotkách. Mají symbolizovat provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Každý kousek na plechu potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v troubě vyhřáté na 180°C asi deset minut.
Jidáše můžete podávat pokapané medem nebo jen tak. :) Jsou vynikající.
Dobrou chuť!
2 komentáře
Štěpánka
Milá Kačenko,dnes jsem pekla jidášky podle tvého receptu….a je to luxus.Někdy si přizpůsobím recept podle svého,ale tohle jsem nemusela měnit.Trošku jsem je zmodernizovala,posypala jsem je plátky mandlí a rozinkama.Jinak těsto je moc pěkné,hezky se s ním pracuje.
Teď když něco peču,nejdřív hledám u tebe,máš všechno moc pěkné.
Linecký koláč nemá chybu,…že jsem si musela koupit i tu krásnnou keramickou formu.
Já mám jinou zálibu,šití patchworku,ale moc ráda peču a ještě radši to jím.Můj muž má rád doma pečené cokoliv,hlavně českou klasiku.
Přeji ti hezké pečení a ráda budu nahlížet pro inspiraci,Štěpánka
katchenaa
Milá Štěpánko, děkuju za krásnou zprávu. Jsem ráda, že Ti jidáše chutnaly, taky je mám moc ráda, stejně jako všechny ostatní kynuté moučníky. :) Je hezké, že se s manželem tak doplňujete, láska přece prochází žaludkem! :) Taky přeju příjemné pečení, Katka