Sušenky

Americké cookies

Vyzkoušela jsem už několik receptů na tyhle legendární sušenky, všechny byly dobré, ale jen ten následující si zasloužil místo v mé knize receptů. :) Cookies jsou křupavé, sladké a ihned po upečení mizí z talíře.

Na cca 35 sušenek budete potřebovat:

  • 250g másla
  • 400g cukru
  • 2 vejce
  • 500g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 – 1 lžička soli
  • lžička vanilkového cukru nebo extraktu
  • 200g čokolády
  • 100g ořechů

Změklé nebo rozpuštěné máslo vyšlehejte spolu s cukrem do co nejhladší hmoty, poté do ní postupně přimíchávejte vejce. Nakonec přidejte mouku, kterou jste si předem smíchali se sodou, solí a vanilkovým cukrem nebo extraktem. Vše důkladně propracujte (ideálně rukama :) a úplně na závěr do těsta přidejte čokoládové pecky, případně nasekanou čokoládu, a také nasekané ořechy. Ideální jsou vlašské, ale můžete je i různě kombinovat.

Hotové těsto nechte chvíli odpočinout a ztuhnout v lednici, aby se Vám sušenky při pečení příliš neroztekly (anebo dejte vychladit již vytvarované kuličky těstě před jejich vložením do trouby).collageuiguig

Uvedené množství cukru je nižší než jaké bylo v původním receptu, i tak jsou sušenky opravdu hodně sladké, proto je nepeču příliš často. Ale takové prostě mají být a jsou tak vynikající. Pro lepší pocit můžete alespoň část bílého cukru nahradit třtinovým.

Z těsta tvarujte kuličky asi o velikosti golfového míčku, můžete je dlaní maličko zploštit, a dejte je péct do trouby vyhřáté na 190°C. V troubě se sušenky “roztečou” a dostanou ten správný tvar.collagegfbv

Cookies pečte asi dvacet minut. Ve chvíli, kdy jsou krásně rozpraskané, by měly být hotové.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Petra

    Ahoj, dnes jsem je upekla a jsou opravdu fantasticke. Ale cukru jsem dala jen 200 gramu. Do deseti minut byly hotove. Myslim, ze za dvacet minut by byly spalene.
    Diky za recept, tento si zalozim do sve kucharky:-)
    Petra

  • Zlata Heřmánková

    Zlata

    Ahoj, s těstem se velmi pěkně pracovalo, cukru polovina a stačila, žádné velké chlazení, vždy jen plech, který čekal na pečení, čekal v lednici:0)Děkuji za krásně připravené návody. Ať se Vám daří a pečení Vám nadále přináší radost🎈