Vyzkoušela jsem už několik receptů na tyhle legendární sušenky, všechny byly dobré, ale jen ten následující si zasloužil místo v mé knize receptů. :) Cookies jsou křupavé, sladké a ihned po upečení mizí z talíře.

Na cca 35 sušenek budete potřebovat:

  • 250g másla
  • 400g cukru
  • 2 vejce
  • 500g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 – 1 lžička soli
  • lžička vanilkového cukru nebo extraktu
  • 200g čokolády
  • 100g ořechů

Změklé nebo rozpuštěné máslo vyšlehejte spolu s cukrem do co nejhladší hmoty, poté do ní postupně přimíchávejte vejce. Nakonec přidejte mouku, kterou jste si předem smíchali se sodou, solí a vanilkovým cukrem nebo extraktem. Vše důkladně propracujte (ideálně rukama :) a úplně na závěr do těsta přidejte čokoládové pecky, případně nasekanou čokoládu, a také nasekané ořechy. Ideální jsou vlašské, ale můžete je i různě kombinovat.

Hotové těsto nechte chvíli odpočinout a ztuhnout v lednici, aby se Vám sušenky při pečení příliš neroztekly (anebo dejte vychladit již vytvarované kuličky těstě před jejich vložením do trouby).collageuiguig

Uvedené množství cukru je nižší než jaké bylo v původním receptu, i tak jsou sušenky opravdu hodně sladké, proto je nepeču příliš často. Ale takové prostě mají být a jsou tak vynikající. Pro lepší pocit můžete alespoň část bílého cukru nahradit třtinovým.

Z těsta tvarujte kuličky asi o velikosti golfového míčku, můžete je dlaní maličko zploštit, a dejte je péct do trouby vyhřáté na 190°C. V troubě se sušenky “roztečou” a dostanou ten správný tvar.collagegfbv

Cookies pečte asi dvacet minut. Ve chvíli, kdy jsou krásně rozpraskané, by měly být hotové.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobrou chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA