Crinkles
Jak jsem již psala na instagramu, tyto křehké koláčky není úplně trefné nazývat sušenkami, když suché ani trochu nejsou! :) Jejich chuť mi stále něco připomínala a pak mi došlo, že chutnají velmi podobně jako brownies. Jsou výrazně čokoládové a uvnitř vláčné. Efekt popraskaného vzhledu vznikne obalením v cukru před pečením.
Na cca 3 plechy budete potřebovat:
- 120g másla
- 320g cukru
- 230g tmavé kvalitní čokolády
- lžičku instantní kávy
- lžíci vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 240g hladké mouky
- lžíci kypřicího prášku
- 1/4 lžičky soli
- moučkový cukr na obalení
Nejprve utřete změklé máslo s cukrem. Cukru je v receptu poměrně hodně, ale vězte, že v původním receptu ho bylo ještě více. :) K máslu s cukrem přidejte čokoládu, kterou jste nechali rozpustit ve vodní lázni. Vše smíchejte a dále přidejte vrchovatou lžičku instantní kávy a vanilkový extrakt.
Dále do směsi zašlehávejte vejce, vždy jedno po druhém. Jako poslední do těsta přidejte suchou směs, tedy mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Vytvořte hladké těsto a to dejte do lednice ztuhnout, alespoň na hodinu.
Z vychladlého těsta tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu a každou bohatě obalte v moučkovém cukru. Obalujte je ještě více než vidíte na fotce níže, to jsem fotila první várku, na které jsem chtěla s cukrem trochu setřit. :) A nakonec se mi popraskaný efekt téměř nevytvořil. :) Kuličky dávejte na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe.
Pečte v troubě vyhřáté na 175°C přibližně deset minut. Je důležité poznat tu správnou chvíli, ve které budou sušenky již hotové, ale zároveň budou nepřepečené a uvnitř zůstanou vláčné a žvýkavé. Každopádně počítejte s tím, že horké sušenky budou hodně křehké a budou se trochu rozpadat, opatrně je tedy přesuňte na mřížku a nechte je vychladnout, poté budou držet pohromadě.
Přeji dobrou chuť! :)
2 komentáře
Petra
Jsou opravdu velice dobre!
Adéla
Když dám méně cukru bude to vadit?