Francouzské recepty,  Moučníky, koláče, buchty

Clafoutis

Ne všechny skvělé moučníky musí být složité! Francouzský třešňový koláč clafoutis je toho důkazem. Vypadá jako česká bublanina, ale dle mého je jí velmi vzdálený. Těsto není buchtovité, ale podobá se spíše jemnému smetanovému pudinku…

Na větší koláčovou formu (ta moje má průměr 26cm) si připravte:

  • máslo na vymazání formy
  • krystalový cukr na vysypání

  • cca 500g vypeckovaných třešní
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci třešňového nebo višňového likéru

  • 100g hladké mouky
  • špetku soli
  • 90g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2 žloutky z velkých vajec
  • vanilkový extrakt
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 70g rozpuštěného másla
  • 160ml mléka
  • 160ml smetany ke šlehání

Jako první si omyjte a odpeckujte třešně. Četla jsem, že Francouzi třešně v koláči nechávají celé včetně pecek, ale mě by jejich dolování z každého sousta asi pěkně otravovalo. Na odpeckování jsem okoukala skvělý trik, myslím, že u Cuketky. Vezměte si na pomoc zdobicí špičku s hladkým koncem a postupujte dle obrázků níže. :) Pecek se tak zbavíte jednoduše a rychle.

Připravené třešně pak dejte do misky, posypte lžicí krystalového cukru a zalijte trochou třešňového, višňového likéru nebo třešňovice. :) Důkladně vše promíchejte a nechte ovoce chvilku odpočinout a vstřebat příjemnou alkoholovou příchuť. Mezitím si koláčovou zapékací formu vymažte máslem a vysypte cukrem. Troubu zapněte na 180°C.

Příprava těsta je velmi snadná. Smíchejte mouku, špetku soli, cukr krystal spolu s vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, jedním velkým vejcem a dvěma žloutky (pokud nemáte vejce velikosti L, použijte raději žloutky tři). Poté přilijte rozpuštěné máslo, 160ml mléka a nakonec 160ml smetany ke šlehání. Vše důkladně promíchejte a nelekejte se, pokud se Vám těsto bude zdát příliš řídké, tak to má být. :)

Třešně vysypte do vymazané formy a zalijte těstem. Zřejmě se Vám trochu rozutečou, ale nevadí, prsty se je opět pokuste nějak rovnoměrně rozprostřít. Koláč vložte do rozpálené trouby a pečte nejméně půl hodiny. Nechte ho chviličku vychladnout, poté nakrájejte a podávejte ještě teplý. Tak chutná nejlépe. :)

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!

3 komentáře

  • Michaela

    Výborný, šťavnatý a rychle hotový moučník. Určitě ho příští rok při úrodě třešní udělám znovu! Děkuji za recept.

  • Anna Častová

    Koláč je neskutečně výborný. Dělala jsem i s meruňkami, švestkami, černým rybízem. U nás doma na léto No1 v koláčích 😃

  • Anna Častová

    Výborný koláč. Už jsem vyzkoušela i s meruňkou, švestkou a černým rybízem.