Panna cotta je rychlý a vynikající smetanový dezert pocházející z Itálie. Dá se připravit s mnoha různými příchutěmi, mám moc ráda třeba kávovou, ale vanilková panna cotta je prostě základ. :) Je to opravdu snadné, neváhejte a pusťte se do její přípravy, všichni hosté tento dezert jistě ocení.

Na cca 6 porcí budete potřebovat:

  • 400ml smetany ke šlehání
  • 200ml smetany na vaření
  • 1 vanilkový lusk
  • 60g moučkového cukru
  • 5 plátků želatiny
  • ovoce na ozdobu

Nejprve připravte želatinu, nejsnazší je použít tu plátkovou. Namočte pět želatinových plátků do studené vody, postupujte dle návodu na přípravu.

Zatímco želatina bobtná, připravte si smetanový základ. Do menšího hrnce vlijte oba druhy smetany, přidejte zrníčka vyškrábaná z vanilkového lusku (prázdný vanilkový lusk povařte také) a moučkový cukr. Vše přiveďte těsně k varu a poté odstavte.

Vodu, ve které se želatina namáčela, po deseti minutách slijte, želatinu vymačkejte a vraťte ji zpět do misky. K samotné želatině přilijte trochu horké smetanové směsi a vše důkladně prošlehejte, aby se želatina rozpustila. Snažte se postupovat rychle. Poté vše vlijte zpět do hrnce ke zbytku smetany, opět promíchejte a máte téměř hotovo. Teď už jen budoucí panna cottu nalijte do menších keramických či silikonových misek nebo třeba skleniček a ty dejte chladit do lednice. Panna cottu bude třeba nechat odpočívat několik hodin, ideálně celou noc.

Ve chvíli, kdy bude panna cotta důkladně ztuhlá, ji vyklepněte na talířek a ozdobte čerstvým ovocem, ovocným rozvarem nebo čímkoli jiným. Pokud Vám dezerty vyklepnout nepůjdou, nahřejte misky v teplé vodě (ale ne zase moc, aby panna cotta příliš nezřídla, pokud by se tak stalo, dejte ji zpět do lednice). Klidně ji také můžete podávat rovnou ve skleničkách.

Přeji Vám dobrou chuť!